روزنامه ایران: طی سالیان اخیر بهدلیل تغییرات اقلیمی و خشکسالی ناشی از آن صادرات پسته و زعفران کشورمان نسبت به سالیان گذشته کاهشی بوده و جای خود را در رتبهبندی صادرات ارزی محصولات کشاورزی به محصولات لبنی و شیلاتی داده است، به طوری که از آغاز به کار دولت سیزدهم در سال 1400 و 1401 به طور میانگین محصولات شیلاتی ارزآوری 550 تا 600 میلیون دلاری برای کشورمان به همراه داشتند که در بین این محصولات میگو یکی از ارزآورترین محصولات کشاورزی قلمداد میشود.
ارزآوری این محصول سبب شد که در قطبهای تولید و پرورش این آبزی اشتغالزایی گستردهای صورت گیرد و تولید آن نیز با افزایش محسوسی روبهرو شود. هم اکنون استانهای همجوار با خلیج فارس شامل بوشهر، هرمزگان و خوزستان و بخش گمیشان استان گلستان و سیستان و بلوچستان بهعنوان قطبهای تولید و صید میگو در کشورمان به حساب میآیند. آمارهای وزارت جهاد کشاورزی نشان میدهد 90 درصد میگوی پرورشی و صید شده کشورمان به دیگر کشورها صادر و 10 درصد آن به مصرف خانوارهای ایرانی میرسد.
جزئیات صادرات میگو
براساس آخرین آمار گمرک در سال گذشته، 36 هزار و 17 تن و 765 کیلوگرم میگو به ارزش 131 میلیون و 395 هزار و 508 دلار به دیگر کشورها صادر شده، این در حالی است که در سال 1400 حدود 33 هزار و 782 تن میگو به ارزش 81 میلیون و 499 هزار دلار به دیگر کشورها صادر شده بود.
بنابراین، این آمار نشان میدهد صادرات میگو در یک سال اخیر و به لحاظ ارزشی با رشد 61 درصدی و به لحاظ وزنی با رشد 7 درصدی روبهرو بوده است.
روسیه مقصد اصلی صادرات میگو
ارمنستان، اسپانیا، امارات، انگلیس، ایتالیا، بحرین، بلاروس، تایوان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، چین، رومانی، عراق، عمان، روسیه، قزاقستان، قطر، کویت، گرجستان، لبنان و مالزی 21 مقصد میگوی ایرانی در جهان طی یکسال گذشته بودهاند. اما در بین این کشورها روسیه با واردات 17 هزار و 35 تن میگو به ارزش 57 میلیون و 765 هزار دلار بهعنوان بزرگترین واردکننده میگوی ایرانی در جهان محسوب میشود، چین نیز با واردات 6 هزار و 31 تن میگو به ارزش 24 میلیون و 226 هزار دلار دومین واردکننده بزرگ میگو از کشورمان به حساب میآید. با این حال با توجه به رایزنیهای گسترده دولت سیزدهم در اواخر سال گذشته چینیها اعلام کردند، ایران میتواند یک میلیون تن میگو به این کشور صادر کند به طوری که این کشور در سطح جهان بهعنوان بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده محسوب میشود. هر چند که هم اکنون تولید و صید میگو از آبهای شمال و جنوب کشورمان به این میزان نیست ولی به نظر میرسد صادرات میگو به سرزمین چشم بادامیها در سالجاری نسبت به سال 1401 با افزایش محسوسی روبهرو شود.
رکوردشکنی صادرات میگو به روسیه
در همین خصوص علی اکبر خدایی، دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان به «ایران» میگوید: روسیه در سال گذشته بیشترین میگو را از ایران وارد کرده به طوری که صادرات میگو به این کشور در سال ۱۴۰۰ از ۴ هزار و ۱۰۰ تن به ۱۴ هزار و ۵۰۰ تن در سال 1401 افزایش یافته است و توانسته سهم زیادی در ارزآوری کشورمان داشته باشد.
انتهای پیام/