سه‌شنبه، ۲۳ بهمن ۱۴۰۳ آخرین‌ها پرونده‌ها
وب‌سایت روزنامه ایرانوب‌سایت روزنامه ایران
صفحه نخست اقتصاد فرهنگ سیاست جامعه ورزش بین‌الملل استان‌ها چندرسانه‌ای تصاویر یادداشت‌ها mdi-magnify mdi-brightness-{{ $vuetify.theme.current.dark ? '4' : '7' }}
صفحه اصلی mdi-chevron-left فرهنگ mdi-chevron-left چگونگی شکل‌گیری مؤلفه‌ها در مقابل قدرت هژمون در «ایدئولوژی اصلاحات» بازگشت

چگونگی شکل‌گیری مؤلفه‌ها در مقابل قدرت هژمون در «ایدئولوژی اصلاحات»

کتاب «ایدئولوژی اصلاحات» که به تازگی از سوی انتشارات موسسه ایران همزمان با نزدیک شدن به انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی منتشر شده به بررسی موضوعات مرتبط با ایدئولوژی اصلاحات، اعم از چگونگی شکل‌گیری آن، مؤلفه‌ها، سازندگان و کارکرد اصلیش در مقابل قدرت هژمون، یعنی حکومت اسلامی پرداخته است.
دانلود

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایران آنلاین، کتاب «ایدئولوژی اصلاحات» به چه موضوعی می‌پردازد؟ چرا از عنوان «اندیشه سیاسی اصلاح‌طلبان» استفاده نکرده و تفاوت ایدئولوژی و اندیشه سیاسی در چیست؟ زندگی سیاسی بشر، عرصه حیات ایدئولوژی‌هاست که همواره در حال مبارزه با هم هستند. اما ایدئولوژی‌ها را بر اساس موقعیت‌شان در جامعه و نسبت‌شان با حکومت به دو دسته ایدئولوژی مدافع و مخالف تقسیم می‌کنند.

در یک جامعه، ما از طرفی با ایدئولوژی یا ایدئولوژی‌هایی طرفیم که کارشان تأیید و مشروعیت بخشی به حکومت است و از طرف دیگر ایدئولوژی‌هایی قرار دارند که به دنبال مبارزه هستند و تلاش می‌کنند ضمن نادرست نشان دادن حکومت، افراد جامعه را برای کنار زدن آن و در نتیجه به قدرت رساندن خود همسو کنند. لذا وقتی از «ایدئولوژی اصلاحات» و نه «اندیشه سیاسی اصلاحات»، سخن گفته شد، مقصود همین معنا است. این پژوهش تبیین می‌کند که چگونه نظریه‌پردازان اصلاحات برای مبارزه با جمهوری اسلامی از نظریه و علم به عنوان سلاح استفاده کردند.

به هر ترتیب، موضوع کتاب «ایدئولوژی اصلاحات» بررسی موضوعات مرتبط با ایدئولوژی اصلاحات، اعم از چگونگی شکل‌گیری آن، مؤلفه‌ها، سازندگان و کارکرد اصلیش در مقابل قدرت هژمون، یعنی حکومت اسلامی بوده است. این تنها یک برش تاریخی برای مطالعه یک پدیده بود وگرنه روشن است که همین جریان در استمرار و تداوم یک ایدئولوژی قدیمی‌تر در تاریخ معاصر ایران قرار داشته که ما آن را با عنوان «جریان غرب‌گرایی» می‌شناسیم؛ و در واقع تفسیر جدیدی از آن بوده است.

ایدئولوژی‌ها حیات مستقلی از انسان‌ها ندارند و مخلوق فرد یا گروهی از انسان‌ها هستند، اما ممکن است حیات بسیار بیشتری از آورندگان خود داشته باشند. عمر یک انسان معمولی چند دهه و نهایتاً یک سده بیشتر نیست، اما عمر ایدئولوژی‌ها ممکن است ده‌ها و صدها برابر آفرینندگان بشری خود باشد. هرچند که در طول ادوار مختلف تاریخ، تغییر و تفسیرهای مختلفی را هم به خود خواهد دید.

با چنین مسئله‌ای سه کانون فکری را که در ایجاد ایدئولوژی اصلاحات و استمرار آن نقش داشتند و بیش از سایر محافل مهم‌تر یافتم با سه عنوان «حلقه کیان»، «حلقه آیین» و «حلقه ملکیان» مورد واکاوی قرار دادم. برای نگارش این اثر از همه مطالعات قبلی، حتی جزوه‌های دانشگاهی برخی افراد شاخص که اهمیت بیشتری داشتند و شامل ده‌ها هزار صفحه می‌شد استفاده کردم، اما چون کمتر قابلیت ارجاع داشت به مطالعه آن‌ها در کتاب اشاره‌ای نکردم.

همچنین فرصت شاگردی برخی از آن‌ها، ازجمله دکتر حسین بشیریه نیز در فهم و نگارش این اثر مؤثر بوده است. در طول سالیان متمادی، نویسندگان مختلف ازجمله اصلاح‌طلبان به سه معنای کلی از اصلاحات اشاره داشته اند: اصلاحات به مثابه تاکتیک، راهبرد و ایدئولوژی. «اندیشه اصلاحی» به تغییر و بهبود در قالب تاکتیک و راهبرد نظر دارد، اما اصلاحات به مثابه ایدئولوژی فراتر می‌رود و به تغییر در خود نظام سیاسی نظر دارد و تلاش دارد خود را جایگزین آن کند.

ایدئولوژی اصلاحات دو رکن اصلی داشت که همان تغییر بنیادین در دو نهاد دین و سیاست بود. تمام مؤلفه‌های پدیدآورنده ایدئولوژی اصلاحات هم به یکی از این ارکان بازمی‌گشت. این مؤلفه‌ها به اعتبار ایدئولوگ‌های آن و نه لزوماً برداشت‌های شخصی افراد این جبهه، عبارت بودند از: مبارزه با فقه و احکام شرعی، مبارزه با حکومت دینی، غرب‌گرایی و یکی انگاشتن تجدد و غربی‌شدن. نتیجه این ایدئولوژی توجه به آثار فرهنگی غرب به ویژه آثار برآمده از ایدئولوژی لیبرال دموکراسی و بی‌توجهی به ذخایر فرهنگ ایرانی – اسلامی و پوشیده نگاه داشتن چهره «غرب سلطه‌جو و استعمارگر» بود.

امروز با گذشت دو دهه از دوران اصلاحات، می‌توان با چشم دید که دوران آن ایدئولوژی با آن مختصاتی که داشت به سر آمده است. ادعا این نیست که غرب‌گرایی و مبارزه با حکومت دینی کمرنگ‌تر شده یا از جامعه محو شده است، چه بسا در مواردی جلوتر رفته باشد. اما این تحولات دیگر ذیل مدیریت اصلاح‌طلبان و یا آن ایدئولوژی صورت نمی‌گیرد. همه ایدئولوگ‌های اصلاحات و تقریباً کارپردازان رسانه‌ای آنها منزوی شده و حتی فرزندان و نسل‌های جدیدتر آنها هم جایگزین نسل قبلی نشده‌اند.

در دوران جدید، تحولات بسیاری بر اثر گسترش شبکه‌های اجتماعی و انقلاب اطلاعات روی داده که اساساً همه ایدئولوژی‌ها را با بی‌اعتباری و بی‌اعتنایی مواجه کرده است. سخت است که معتقد باشیم این شرایط خوب و مطلوب است؛ از بین رفتن گروه‌های مرجع اجتماعی که نخبگان فکری و فرهنگی نماد اصلی آن هستند، پدیده نامبارکی است، اما هست.

در پیدایش این فضا، تندروی اصلاح‌طلبان که به دگرگونی فضای سیاسی و فرهنگی کشور انجامید، نقش مهمی داشته است، اما از آن مهم‌تر شکل‌گیری عصر ارتباطات جدید و جامعه شبکه‌ای است که باید در تحقیق دیگری به آن پرداخت.

انتهای پیام/

حمیدرضا اسماعیلی
mdi-tag کتاب mdi-tag غرب گرایی
mdi-content-copymdi-share-variantاشتراک‌گذاریmdi-printerپرینت خبر
mdi-transit-connection-horizontal بیشتر بخوانید

انتسار ویرایش جدید کتاب «روش، گرایش و قواعد تفسیری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (مدّظلّه‌العالی)»

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۰:۲۷

انتشار فراخوان نخستین جشنواره فرهنگی هنری «اتقان»

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۱۵:۵۱

«مهمونی» به آنتن نوروزی می‌رسد؟

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۱۴:۴۰

«ایران آنلاین» بررسی می‌کند؛

دست باز مخاطب برای اکران نوروزی ۱۴۰۳

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۱۶:۳۹
mdi-comment-outline دیدگاه‌ها {{ submitCommentForm ? 'انصراف' : 'ارسال دیدگاه' }}
۰منتشر شده
۰در انتظار تأیید
۰غیر قابل انتشار
دانلود
mdi-information-outline اطلاعات خبر
mdi-barcode کد خبر
47182
mdi-shape سرویس
فرهنگ
mdi-calendar تاریخ انتشار
۱۱:۵۸:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۰۸
mdi-update آخرین به‌روز رسانی
۱۴:۵۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۰۸
mdi-comment تعداد دیدگاه
۰
mdi-new-box تازه‌های فرهنگ آرشیو

انتسار ویرایش جدید کتاب «روش، گرایش و قواعد تفسیری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (مدّظلّه‌العالی)»

دست باز مخاطب برای اکران نوروزی ۱۴۰۳

انتشار فراخوان نخستین جشنواره فرهنگی هنری «اتقان»

«مهمونی» به آنتن نوروزی می‌رسد؟

فصل سوم «پدرخوانده» ساخته شد

«سطرهای ناخوانده» به کیوسک‌های مطبوعاتی رسید

لزوم تصویب قانون کپی‌رایت بازی‌های رایانه‌ای در برنامه هفتم توسعه

کتابت دومین قرآن بزرگ پارچه‌ای جهان

بارگذاری اطلاعات ۴۰۰۰ دانشجوی شهید در فضای دیجیتال

پیشرفت ۵۹ درصدی شبکه ملی اطلاعات

چند پیشنهاد نوروزی برای کتاب‌دوستان

جواد مانی درگذشت + سوابق

استفاده از «جلوه‌های فرهنگی» نقطه قوت صنعت انیمیشن در ایران

پخش ویژه‌برنامه ادبی «بهار آینه» از شبکه کتاب

فرش «تخت جمشید» در معرض نمایش برای عموم قرار گرفت

انتخاب هیئت رئیسه و مدیرعامل جدید انجمن سواد رسانه‌ای ایران

رونمایی از پوستر نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم

بازدید میلیونی زائران راهیان نور از یادمان‌های دفاع مقدس

آیین‌های رمضان در سفرنامه‌های سیاحان جهان

نگاهی به برترین فیلم‌های سال سینمای جهان در گزارش امروز ایران

رهاورد همایش تالش در آیینه تاریخ و فرهنگ ایران

آخرین وضعیت رضا داودنژاد از زبان پدرش

علی رغم تفاوت سلیقه، اصحاب رسانه در انتخابات دست به دست هم دادند

پخش ۶۳ فیلم سینمایی و تلویزیونی در روزهای پایانی سال

اخطار جدی به سایت‌های فروش خدمات سفر

{{ snackbarText }}
mdi-magnify جست‌وجو
جست‌وجو