گروه اجتماعی ایران آنلاین: تصادفات جادهای و درون شهری یکی از معضلات بسیار حائز اهمیت است که خسارتهای مالی زیاد و صدمه دیدن افراد را در پی دارد و در صورت شدت حادثه حتی مرگ بسیاری از هموطنانمان را رقم میزند.
بسیاری از تصادفات رانندگی ایران در جادههای خطرناک کشور رخ میدهند و این جادهها سالانه مسئولیت ۷۵ درصد از حوادث رانندگی را بر عهده دارند. براساس آمار و گزارش سازمان بهداشت جهانی، ایران در میان ۱۷۵ کشور، رتبه ۱۱۳ را در کمترین تلفات جادهای دارا است، در نتیجه جزو کشورهای پرتلفات در حوادث جادهای محسوب میشود.
بر اساس تحقیقات و بررسیهای گستردهای که تاکنون انجام شده یکی از مهمترین عوامل موثر در وقوع حوادث رانندگی، ساخت بزرگراهها با استانداردهای پایین است؛ این در حالی است که هر ساله بیش از ۱۷ هزار نفر در جادههای خطرناک ایران جان خود را از دست میدهند و بسیاری دچار صدمات جبران ناپذیر میشوند.
جادههای کوهستانی با ارتفاعات بالا و مسیرهای پرتردد طولانی از جمله جادههای خطرناک ایران هستند که بر اساس آمارهای رسمی، استانهای سمنان، کرمان و مرکزی بالاترین آمار تصادف رانندگی را دارند. تردد بالا در مسیرهای ارتباطی این استانها، طولانی بودن جادهها و وجود بخشهای کویری در این مسیرها از دلایل اصلی وقوع تصادفات در آنها گزارش شده است.
پس از وضعیت نامناسب راه عواملی همچون شرایط نامساعد جوی و طولانی شدن زمان رانندگی و خستگی رانندگان از مهمترین عوامل وقوع حوادث در این جادهها به شمار میروند؛ از این رو میتوان این نتیجه را دریافت که آزادراهها و بزرگراههای با کیفیت در استانهای البرز و تهران با وجود آمار تردد بسیار بالا، به دلیل رسیدگی مناسب و دارا بودن ابزارهای کنترل تخلفات بهروز کمترین حوادث رانندگی را داشتهاند.
ایمنی خودرو، کیفیت راه و کیفیت رانندگی افراد بر تعداد تصادفات رانندگی موثر است؛ چراکه برخی از رانندگان به واسطه حرکت با چراغ خاموش در شب، صحبت و توجه به همراه در حین رانندگی، خوردن و نوشیدن پشت فرمان، رعایت نکردن فاصله ایمنی و توجه نکردن به سرعت، حرکات نمایشی هنگام رانندگی، بیتوجهی به علائم راهنمایی رانندگی، مشاجره در داخل خودرو، وجود نقص فنی در خودرو و بیتوجهی به آن و مصرف شربت یا قرصهای مسکن و خوابآور صدمات جبرانناپذیری را به خود و دیگر افراد وارد میکنند.
همچنین میتوان از خستگی، خوابآلودگی، انحراف به چپ، عدم توجه به جلو و سرعت غیرمجاز به عنوان مهمترین تخلفات انسانی که بیشترین میزان تصادفات جادهای را ایجاد میکنند، یاد کرد.
هشدار نسبت به تصادفات منجر به فوت در نوروز
پلیس راهنمایی و رانندگی همواره با گذاشتن گشتهای متعدد در مسیرهای درون شهری و برون شهری سعی در کنترل عبور و مرور رانندگان دارد. این درحالی است که میزان تلفات جادهای هرساله در ایام نوروز به اوج خود میرسد؛ به گونهای که سردار تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا از آغاز طرح نوروزی پلیس راهور در ۲۴ اسفندماه خبر داد و اعلام کرد که بیش از ۸۷ هزار نفر از دستگاههای مختلف در این طرح در آمادهباش کامل هستند؛ با این حال اما طی دو روز گذشته یعنی ۲۴ و ۲۵ اسفندماه ۷۴ نفر از هموطنان در تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادند و هزار و ۷۱۷ نفر مجروح شدند.
او همچنین اظهار کرده که جمعیت کشور برابر آمار مراجع رسمی حدود هفت درصد و تعداد وسائل نقلیه ۴٫۸ درصد افزایش داشته است. همچنین تعداد افرادی که گواهینامه گرفتهاند سه درصد و ترددها ۶٫۶ درصد افزایش را به خود اختصاص داده که این مؤلفهها مستقیما بر سوانح رانندگی مؤثر است.
این در حالی است که به گفته رئیس پلیس راهور فراجا، عدم توجه به جلو، عدم کنترل وسایل نقلیه و خستگی و خوابآلودگی عامل ۶۰ درصد از تصادفات بود و امسال حدود ۲۲٫۹ درصد از جانباختگان تصادفات راننده، ۲۲٫۷ موتورسواران، ۳۴٫۸ سرنشینان و ۱۹٫۶ درصد عابران پیاده بودند. بر این اساس ۵۱ درصد از جانباختگان تصادفات در صحنه، شش درصد حین انتقال و ۴۳ درصد در مراکز درمانی جان باختند.
سردار حسینی همچنین اعلام کرده است که امسال ۲۹ هزار و ۵۱۳ فقره گواهینامه به مرز ابطال رسیده که از این تعداد پنج هزار و ۹۴۳ فقره ضبط و به الباقی هشدار داده شده است؛ طی سال جاری برای ۲۸۶ هزار و ۵۸۵ دستگاه خودرو به دلیل خلافی بیش از یک میلیون تومان شکایت ثبت و به مالک خودرو هم اطلاعرسانی شده است. همچنین بالغ بر دو میلیون و ۹۰۰ هزار پیامک تخلف و ۵۰ میلیون و ۷۶۴ هزار پیامک اولیه ارسال شده است. این در حالی است که تخلف سرعت غیرمجاز بیشترین تخلف سال ۱۴۰۲ بود و برای سرعت غیر مجاز ۵۴ میلیون و ۷۳۳ هزار مورد جریمه صادر شد.
این آمار میگوید باید سرعت را مدیریت کنیم؛ چراکه میزان ۵۱ درصد جانباختن در صحنه حادثه و صدور بیش از ۵۴ میلیون قبض جریمه نشان از سرعت بالا و بیاحتیاطی دارد.
بایدها و نبایدهای رانندگی ایمن
از این رو رانندگان باید همواره سرعت مجاز را رعایت و با توجه به شرایط جاده و آب و هوا، سرعت خود را تنظیم کنند. همچنین در شب و شرایط نامناسب آب و هوا، از روشنایی خودرو استفاده کنند تا دید بیشتری داشته باشند و دیگر رانندگان نیز متوجه حضور آنها شوند.
رعایت فاصله مطمئنه با سایر خودروها از جمله مواردی است که اغلب مورد بیتوجهی قرار میگیرد و در صورت وقوع تصادف حتی تصادفات زنجیرهای را در پی دارد، لذا رانندگان باید همواره فاصله مناسب با خودروهای اطراف خود را حفظ کنند تا در صورت لزوم بتوانند به سرعت خودرو را متوقف کنند.
همچنین رانندگان پیش از شروع سفر حتما از وضعیت جاده، شرایط آب و هوا و مسیر مورد نظر خود آگاه شوند و همواره در طول مسیر کمربند ایمنی خود و سایر سرنشینان را بسته نگاه دارند و به منظور افزایش ایمنی از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهایی که راننده را دچار اختلال حواسپرتی میکند، بپرهیزند.
رانندگان باید در صورت طولانی بودن سفر ، به استراحت منظم توجه کنند و همیشه بهبود مهارتهای خود در رانندگی و آگاهی از قوانین رانندگی را در نظر گیرند و پیشبینی مسیر و آنچه در پیش دارند و توجه به علائم و نشانههای جاده را در دستور کار قرار دهند و از استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی و هرآنچه که تمرکز و امنیت راننده و مسافر را تهدید میکند، خودداری کنند.
انتهای پیام/