روزنامه ایران جمعه: هرگاه نامی از افغانستان میآید جنگ داخلی و نام طالبان است که به ذهنمان خطور میکند، چیزی که سالهاست گریبانگیر مردمِ مسلمان همسایه شرقیمان شده، اتفاقی که باعث شده ماه به ماه و سال به سال، به تعداد افغانستانیهای مهاجر و ساکن در ایران افزوده شود.
حالا را نبینید که بهدلیل حضور گسترده طالبان، مردمِ آن کشور مجبور به مهاجرت شدند، سالها قبل نیز مردمان آن دیار به کشور ما آمده و در کنار مردم کشورمان بودهاند.
شاید از خودتان بپرسید چه زمانی و چرا؟ برای یافتن پاسخ این پرسش چارهای نداریم جز خواندن کتاب های تاریخی، اما نه آن کتابهای تاریخی مربوط به چند صدسال قبل. برای رسیدن به جواب، خواندن تاریخ دوران جنگ و دفاع مقدس کفایت میکند. کتابی که به خاطرات افغانستانیهایی میپردازد که در سالهای جنگ هشت ساله در ایران بوده و بهعنوان رزمنده در کنار ایرانیان، در دفاع از خاک و مرزهای ایران ایستادهاند.
کتابی با عنوان «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» که به تحقیق و تدوین محمد سرور رجایی نوشته شده است، نویسندهای که در آغاز جنگ ایران و عراق، تنها یک نوجوان چهارده ساله ساکن افغانستان بوده، اما کمکم به شهادت مجاهدی افغانستانی برخورد کرده و اینگونه پایش به ماجرای رزمندگان افغانستانی حاضر در ایران میرسد. سرور رجایی در کتاب 524 صفحهای که به گفته خودِ او،« حاصل چهلرده سال پژوهش است»، به سراغ 17 رزمندهای رفته که زمانی ساکن افغانستان بودهاند اما در همان سالهای ابتدایی انقلاب و آغاز جنگ در ایران، برای همراهی با مردم و دفاع از دین و خاک، به کشور ما آمده و دوشادوش ایرانیان مقابل صدام جنگیده، جانباز و حتی شهید دادهاند.
در این کتاب سخن از مجاهدانی است که از ولایات مرکزی و شمالی افغانستان، از دشت لیلی جوزجان عبور کرده و در مسیر یافتن عشق، دوکوهه اندیشمک را هم پشتسر گذاشتهاند تا به جزیره مجنون برسند. بسیاری از آنان در کارهای تدارکاتی و پشتیبانی، از پادگانهای تهران گرفته تا پشتجبههها خدمت کردهاند. از سنگرسازی گرفته تا آشپزی، از رانندگی کامیونهای سنگین تا حضور در بخش بهداری و امداد جبهه، فعالیت در بیمارستان شهید بقایی، تعمیرات تانک، آرپیجی زنی و تا هرچه نمیدانیم، حضور داشتهاند.
کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» که اولین اثر پژوهشی جدی درباره حضور رزمندگان افغانستانی دفاع مقدس است که براساس آمار منتشر شده، بیش از دو هزار شهید تقدیم انقلاب اسلامی کردهاند، در کنار روایتها، پُر از عکس و اسنادی است که نشاندهنده همدلی ملتهای افغانستان و ایران است.
انتهای پیام/