روزنامه ایران: نخست وزیر جدید این رژیم در توئیتی که در واپسین ساعات چهارشنبه هفته گذشته و تنها چند دقیقه مانده به پایان ضربالاجل رسمی منتشر کرد، با خوشحالی تمام خطاب به اسحاق هرتزوگ نوشت: «موفق شدم.»
با این توئیت نتانیاهو، او که سابقه طولانیترین دوران نخستوزیری رژیم صهیونیستی را دارد، بار دیگر پس از وقفهای دوساله، به عنوان رئیس «مذهبیترین و راستگراترین کابینه» این رژیم قدرت را به دست خواهد گرفت. با این حال نتانیاهو که از سال ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ و سپس از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ بر همین مسند تکیه زده بود، این بار با چالشهای زیادی روبهرو است. یکی از مهمترین چالشهای او و کابینهاش، حجم بالا، گسترده و در عین حال متنوع جریانات، احزاب و چهرههای ائتلافی با اوست.
پیرو نکته یاد شده، دولت جدید باید پاسخگوی خواستههای متعدد هواداران احزاب راستگرای افراطی و مذهبی ائتلافکرده با لیکود باشد؛ خواستههایی چون برخوردهای شدیدتر با فلسطینیها و به کنترل درآوردن بیشتر سرزمینهای مورد بحث با دولت خودگردان فلسطین. به هر حال متحدان نخستوزیر و رهبر حزب لیکود در دولت آینده، دو حزب یهودی افراطی ارتدوکس شاس و بلوک راست افراطی و ملیگرای صهیونیسم مذهبیاند.
این بلوک در انتخابات پارلمانی اخیر موفق شد ۶۴ کرسی کنست، پارلمان رژیم صهیونیستی را به دست بیاورد. رهبر حزب صهیونیسم مذهبی که پس از ائتلاف با دو حزب راست افراطی دیگر بیشترین کرسیها را در کنست به دست آورد، خواهان الحاق کل کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی است. کرانه باختری در جنگ ۱۹۶۷ به اشغال رژیم صهیونیستی درآمد. بن گویر، رهبر حزب صهیونیسم مذهبی، پیشتر به اتهام نژادپرستی علیه اعراب در دادگاه محکوم شده است. زمانی که حزب او در انتخابات پارلمانی پیروز شد، هوادارانش در جشن پیروزی به اعراب فلسطینی شدیدترین اهانتها را روا داشتند، اما او در جواب، تنها گفت: «صبر کنید! من هنوز نخستوزیر نشدهام.»
متحد دیگر نتانیاهو در دولت حزب ارتدوکس شاس خواهد بود. آریه دری، رهبر این حزب افراطی، پس از کسب ۱۱ کرسی، قویتر از قبل شده است و میخواهد در دولت آینده نقش مهمی داشته باشد. این در حالی است که او هم در سال ۲۰۲۱ به فرار مالیاتی متهم شده است و سابقه زندان هم دارد. در این بین چالش امنیتی ناشی از حضور کسی چون بتسلئیل اسموتریچ هم میتواند نتانیاهو را در آینده با مشکلات جدی روبهرو کند. در این خصوص مسئولان نهاد امنیتی رژیم صهیونیستی نسبت به ورود رئیس حزب صهیونیسم دینی به کابینه با اختیارات گسترده در وزارت جنگ ابراز نگرانی کردند.این مسئولان مؤسسه امنیتی رژیم صهیونیستی در گفتوگو با «I 24 NEWS»ضمن ابراز نگرانی خود از ورود بتسلئیل اسموتریچ، رئیس حزب صهیونیسم دینی به کابینه آتی این رژیم با اختیارات گسترده در وزارت جنگ اظهار کردند: «اسموتریچ بر کنترل بر مدیریت مدنی و مأموریت هماهنگکننده عملیات دولت در کرانه باختری پافشاری دارد و اظهاراتش هرگز وعدههای انتخاباتی نخواهند بود.»
چالش در روابط با امریکا
یکی دیگر از چالشهای کابینه جدید نتانیاهو به احتمال چالش در روابط با واشنگتن بازمیگردد. بخصوص آنکه امریکا در حال بررسی عدم اعطای روادید به ساکنان سرزمینهای اشغالی است که مظنون به ارتکاب اقدامات خشونتآمیز و جنایت علیه فلسطینیان هستند.به گزارش روزنامه اسرائیل هیوم، سفارت امریکا در قدس از نزدیک در حال بررسی موارد چنین خشونتهایی است که علیه فلسطینیان در کرانه باختری رخ داده است. بنابر این گزارش، سفارت امریکا در قدس افزودن اسامی این افراد به لیست تحریمهایی را بررسی میکند تا مانع ورود آنها به ایالات متحده شود. این لیست همچنین شامل افرادی میشود که در دادگاه محکوم نشدهاند، اما مقامات امریکایی اطلاعاتی دارند که نشان میدهد آنها در اقدامات خشونتآمیز شرکت کردهاند.
پیشبینی میشود، سیاست جدید به شکل اصولی بر شهرکنشینان ساکن در کرانه باختری تأثیر بگذارد. این اقدام همچنین در راستای تغییر دولت رژیم صهیونیستی و افزایش نفوذ احزاب راست افراطی است که بخشی از دولت شدهاند و پیش از این به دست داشتن در جرایم علیه فلسطینیان متهم بودهاند. البته در کنار این مورد، دولت جو بایدن پیش تر به صراحت مخالفت خود را با حضور چهرههای افراطی چون بن گویر در دولت نتانیاهو اعلام کرده بود.
چالش محیطی در سرزمینهای اشغالی
یکی دیگر از تفاوتهایی که در دوره نخست وزیری جدید نتانیاهو با دو دوره قبل وجود دارد، مربوط به محیط خارجی است. در دو دوره قبلی، گروههای مقاومت مانند امروز قدرت نداشتند. امروز گروههای مقاومت در اوج قدرت قرار دارند و تنها در ماههای اخیر 7 گروه جدید مقاومت در فلسطین تشکیل شد که عزم و اراده جدی برای مقابله با جنایتهای رژیم صهیونیستی دارند. نکته جالب توجه این است که اکثر گروههای مقاومت جدید فلسطینی، نه از غزه بلکه از کرانه باختری پا به عرصه تقابل گذاشتهاند و تمرکز عملیاتیشان در داخل سرزمینهای اشغالی، مرزهای 1948 و حتی در قدس و بیخ گوش صهیونیستها است. بنابراین، در صورتی که این رژیم به جنایتهای خود علیه فلسطینیها ادامه دهد و افراطگرایان در این جهت حرکت کنند، اقدامهای مقاومتی علیه رژیم صهیونیستی بیشتر خواهد شد که این یک چالش جدی امنیتی برای کابینه جدید نتانیاهو است.
چالش اپوزیسیون
شاید یکی از مهمترین چالشهای کابینه نتانیاهو به اختلافات داخلی با جریان اپوزیسیون بازگردد که عملاً ساختار سیاسی - امنیتی صهیونیستی را با بحران فرسایشی مواجه کرده است؛ بحران فرسایشیای که در چند سال اخیر هیچ برندهای نداشته است. نتانیاهو باید ظرف چند هفته آینده کابینه خود را برای گرفتن رأی اعتماد به کنست معرفی کند. این در حالی است که مخالفان، متعهد شدهاند مانع تشکیل کابینه شوند.
این در حالی است که قوانین مربوط به مسائل قضایی برای اعضای کابینه نتانیاهو، در داخل کنست تغییر کرده است. ضمن اینکه نتانیاهو چندین پرونده فساد مثل خیانت در امانت و رشوهگیری دارد. لذا جریان اپوزیسیون به رهبری یائیر لاپید همه سناریوهای ممکن برای شکست کابینه آینده نتانیاهو را رصد میکند. همچنانی که لاپید و همراهانش طی روزهای گذشته صهیونیستها را به تظاهرات میدانی هفتگی از زمان تشکیل کابینه فراخواندهاند تا به این ترتیب افکار عمومی را تحت فشار قرار داده و مانع رسیدن کابینه راستگرای نتانیاهو به قدرت شوند. البته چنین به نظر میرسد که حتی با آغاز به کار دولت نتانیاهو بر شدت تظاهرات، اعتراضات، انتقادات و هجمه علیه نتانیاهو در همه زمینههای سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حتی آموزشی، ذیل اوج گیری تحرکات جریان اپوزیسیون افزوده شود، چرا که روی کار آمدن کابینهای چنین افراطی از نگاه جریان اپوزیسیون تنها به بحران در سرزمینهای اشغالی دامن میزند.
انتهای پیام /