روزنامه ایران: در کشور، کارآفرینی بخش صنعت نسبت به بخشهای دیگر اقتصادی از روند مطلوبی برخوردار است و این امر افزایش تولید همراه با نوآوری، خلاقیت، رقابتپذیری و ایجاد اشتغال پایدار را نوید میدهد.
براساس دادههای دفتر توسعه کارآفرینی و بهرهوری نیروی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، 49 درصد از کارآفرینان برتر کشور در بخش صنعت فعالیت دارند و بعد از این بخش نیز، کشاورزی با 23 درصد در رتبه دوم قرار دارد. کارآفرینان سهم خدمات نیز 28 درصد است.
در مجموع دادهها نشان میدهند که 77 درصد کارآفرینان در بخشهای خدمات و صنعت وجود دارند. بنابراین از مجموع 3 هزار کارآفرین شناسایی شده در کشور، یک هزار و 344 کارآفرین در بخش صنعت، 625 کارآفرین در بخش کشاورزی و 785 کارآفرین در بخش خدمات مشغول به فعالیت هستند.
استانهای فارس، تهران، به ترتیب با 24 درصد و 18 درصد بیشترین نرخ کارآفرینی را به خود اختصاص دادهاند و استانهای همدان و کرمان نیز با 10 درصد بهطور مشترک در رتبه سوم قرار گرفتهاند.
پای ثابت اشتغالزایی پایدار، کارآفرینی است
بیشک یک پای ثابت اشتغالزایی پایدار، کارآفرینی است. موضوعی مهم و استراتژیک که امروزه همه کشورها در پی کشف و حمایت از آنها هستند، چرا که میدانند کارآفرینان مثل پیشرانهای اقتصادی توانایی آن را دارند که اقتصاد را به سمت توسعه هدایت کرده و موجب تعادل در اقتصاد شوند. بهطور کلی کارآفرینی امروزه در جهان یکی از ابزارهای مهم توسعه است.
در ایران نیز اگر چه بییش از یک دهه است، دولتها به موضوع کارآفرینی ورود کردهاند، اما آنگونه که باید در این زمینه برای بسط و گسترش آن برنامهای جامع و مدون نداشتهاند، چنانچه از کشورهای دیگر جهان، ایران در حوزه مؤلفهای به نام کارآفرینی در مقایسه با دیگر کشورهای در حال توسعه عقب افتاده است، اما از هنگامی که دولت سیزدهم از مرداد ماه سال 1400 روی کار آمده، به این مقوله مهم و تأثیرگذار بها داده است، بهطوری که در یک اقدام بیسابقه در راستای حمایت حقوقی- مادی و معنوی و با هدف توسعه اشتغال پایدار از مسیر کارآفرینی، دولت سیزدهم برای نخستین بار در کشور تهیه و تدوین اساسنامه «کانون کارآفرینان برتر رسمی» را در دستور کار خود قرار داد و اکنون آن را بهطور رسمی به همه ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی سراسر کشور برای اجرا ابلاغ کرده است.
تعادل اقتصادی، رقابت پذیری، اشتغالزایی، خلاقیت، رشد فناوری، سرمایهگذاری در پروژههای اقتصادی و افزایش سود خالص ملی از آثار مثبت توسعه کارآفرینی در کشور است که دولت سیزدهم به این موضوع توجه داشته و در اینباره برای همافزایی آنها اقدام به تهیه اساسنامه کانون مذکور کرده است.
تأثیر کارآفرینی بر تولید و کار
تولیدات کارآفرینان در بخشهای صنعت و کشاورزی، افزایش رقابت، توسعه بازار، هوش بازاری و مراجعه به بازارهای جدید، منجر به تولید درآمدی بالایی شده که اقتصاد را توانمندتر میکند، جمعیت زیادی را از فقر خارج و درعینحال برای فعالیتهای رفاهی - اجتماعی سرمایه تولید میکند و درنهایت استانداردهای زندگی شهری را در جامعه بالا میبرد.
از طرفی افزایش رقابت در بازار کار موجب میشود کارآفرینان بهدنبال بازارهای جدید برای ارائه محصولات و خدمات خود رفته یا با ارائه راهکارهایی خود را با شرایط موجود تطبیق دهند. تمامی این موارد منجر به افزایش تولیدات اقتصادی و تولیدات خانگی میشود بنابراین میتوان گفت با هر کارآفرینی چرخ جدید برای اقتصاد ساخته میشود که آن را به جلو هدایت میکند.
کارآفرینان خلأ و شکافهای ایجاد شده در بازار را شناسایی میکنند و در عینحال با ارائه راهحل، از چنین شکاف و خلأ ایجاد شده، سود میبرند. این افراد با سیستم کارمندی بیگانه بوده و چنین روش کسب درآمدی را مناسب نمیدانند لذا با خلاقیت برای خودشان درآمد ایجاد میکنند.
خلاقیت و نوآوری محرک کارآفرینی بوده است و میتوان گفت: بزرگترین اثر کارآفرینان بر اقتصاد، نوآوری بوده که آنها ایجاد مینمایند.
کارآفرینان در عینحال که برای خود درآمد پایداری ایجاد مینمایند، افراد دیگر را نیز در کسبوکار خود استخدام کرده و بر اساس نوع کسبوکار خود مشاغل متعدد ایجاد مینمایند. درواقع از اثرات مثبت کارآفرینی برای جوامع، ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری است. مطابق با آمارهای رسمی در کشورهای توسعهیافته حدود ۵۰ درصد از نیروی کار در کسبوکارهای کوچک و متوسط مشغول به فعالیت هستند. بهعنوانمثال در آفریقا، کارآفرینان رده پایین با ایجاد مشاغل متعدد، تا حدودی فقر را کاهش دادهاند.
اضافهشدن کارآفرینان جدید منجر به افزایش سطح رقابت در یک جامعه میشود لذا چنین رقابتی نهتنها منجر به اشباع بازار نمیشود بلکه باعث شده شرکتها مجدداً تواناییهای خود را ارزیابی کرده، بهدنبال روشهای کاهش هزینه رفته و درعینحال بهمنظور برتری نسبت به سایر رقبا، بهدنبال شکافهای بازار رفته و به خلق محصول یا ایده جدید بپردازند.
رشد افزایش سود خالص ملی
از دیگر نقشهای مهم کارآفرینان در اقتصاد جامعه افزایش سود خالص ملی است. مطابق با تحقیقات صورتگرفته، بیش از ۶۷ درصد نوآوریها در زمینه فناوری و حدود ۹۵ درصد از نوآوریهای که منجر به تحولات بنیادی در حوزه صنعت شده است توسط کسبوکارهای کارآفرینانه صورت پذیرفته است. کارآفرینان از طریق ایجاد فناوری و درعینحال محصولات و ایدههای جدید قدرت انتخاب مصرفکننده را افزایش داده و درعینحال با افزایش بهرهوری کار، سرگرمیهای نو، بهبود بهداشت و سلامتی، تسهیل ارتباطات و... منجر به افزایش کیفیت زندگی میشوند.
سرمایهگذاری در پروژههای اجتماعی و حمایت از خیریهها و دیگر سازمانهای غیردولتی به پیشبرد اهدافی میپردازند که منفعت جمعی را در پی دارد.
انتهای پیام/