ایران پلاس: انتشار تصاویر فروش آشکار پرندگان مهاجر در این شهر دوستداران محیط زیست و حیوانات را به ستوه آورده بود و هرچه در رسانهها سعی میکردند دادشان را به گوش مسئولان برسانند، آب از آب تکان نمیخورد. از آبان و آذر، صیادان و شکارچیان با تور و تفنگ انتظار رسیدن پرندگان مهاجر را میکشند تا آنها را پربسته یا پرکنده برای فروش به بازار بیاورند. این بساط هر سال برپا بود تا اینکه فعالان محیط زیست از دستگاه قضا کمک خواستند و پارسال همین روزها دادگستری استان مازندران این بازار را بست. نهتنها بازار بسته شد که در آن را سیمان گرفتند تا فکر باز شدنش برای همیشه از ذهن قاچاقچیان خارج شود. اما حالا گزارشها خبر از برپایی این بازار در محل دیگری در خیابان اصلی همین شهر میدهد و فعل جملات بالا تغییر کرده است: زخم فروش پرندگان شکاری در بازار فریدونکنار تازه شده. آیا باز هر سال این زخم تازه خواهد شد یا دستگاههای مسئول، درِ این نوع بازارها را برای همیشه خواهند بست؟
خوشحالی کمدوام دوستداران محیط زیست
پارسال همین روزها بود که رضا باقری در کسوت یک کنشگر محیط زیست شروع به جمعآوری امضا پای نامهای کرد که در آن از رئیس قوه قضائیه برای تعطیلی بازار پرندگان مهاجر درخواست کمک شده بود. این نامه بهسرعت پیگیری و این بازار تعطیل شد.
در این نامه که به امضای 18 هزار و 300 نفر از دوستداران محیط زیست و حیات وحش رسید، چنین آمده است: «سالهاست پرندگان مهاجر در فصل زمستان از نقاط دور و نزدیک این کره خاکی به ایران میآیند تا در تالابهای اطراف شهر فریدونکنار، فصل زمستان را بگذرانند. پرندگانی که در لیست گونههای درمعرض خطر سازمان IUCN قرار دارند و طبق مفاد آییننامههای کنوانسیونهای جهانی، ایران مسئولیت حفاظت از این جانوران را بر عهده دارد.»
در ادامه نامه تأکید میشود: «طبق قانون شکار و صید، سازمان محیط زیست موظف شده است علاوه بر حفاظت، با ناقضین امر حفاظت و شکارچیانی که مرتکب خلاف میشوند برخورد کند. متأسفانه در شهرستان فریدونکنار، علاوه بر شکار حیوانات حفاظت شده، در بازار پرندگان، این حیوانات بهصورت زنده و یا لاشه و در معرض دید عموم به فروش میرسد.»
امضاکنندگان این نامه در پایان درخواست خود را از رئیس دستگاه قضا چنین مطرح میکنند: «بدیهی است علاوه بر تخلف از قانون شکار و صید، انجام این عمل در انظار عمومی، خود تخلف دیگری است که از جنابعالی تقاضا داریم با دستور تعطیلی این بازار، از اعمال خلاف شرع و قانون مصوب جمهوری اسلامی ایران جلوگیری فرمایید.»
رضا باقری درباره چند و چون این نامه به «ایران» میگوید: «این نامه پیگیری و منجر به بسته شدن بازار شکارچیان فریدونکنار شد اما این خوشحالی دوامی نداشت چون امسال با آغاز فصل صید و شکار، این بازار در محل دیگری برپا شده است.»
گردش مالی 300 میلیارد تومانی!
این فعال محیط زیست و مدیر روابط عمومی انجمن حمایت از حیوانات درباره گردش مالی این بازار میگوید: بر اساس بررسیهایی که انجام دادیم گردش مالی این بازار در 3 الی 4 ماه از 300 میلیارد تومان هم تجاوز میکند. این درآمد هنگفت باعث شده برخورد با این متخلفان سختتر شود.
باقری دلیل اصلی رونق این بازار را باورهای نادرست مردم میداند: در این زمینه مشکل فرهنگی داریم، چون بسیاری از مردم تصور میکنند پرندگان وحشی گوشت سالم و خوشمزهتری نسبت به همان گونه پرورشی دارند، اما اینطور نیست. پرندگان وحشی دارای بیماریها و انگلهای مختلف هستند که مردم از آن خبر ندارند به همین دلیل غاز پرورشی را 200 هزار تومان نمیخرند ولی برای غاز وحشی 700 هزار تومان پول میدهند.
او به نکته دیگری هم اشاره میکند: برپایی این بازار ضربهای به کسب و کار پرورشدهندگان طیور است. افرادی که با صرف وقت و هزینه زحمت میکشند تا فلان پرنده را در شرایط بهداشتی پرورش دهند نمیتوانند با صیادانی که بدون هزینه از آسمان، همان پرنده را شکار میکنند رقابت کند.
این فعال محیط زیست در پاسخ به افرادی که معیشت مردم را بهانه فعالیت این بازار میدانند چنین میگوید: برخی کشاورزان در فصلی که زمان کشت و کار نیست، زمینهای خود را به کشاورزان اجاره میدهند. بنابراین آنها از این راه امرار معاش نمیکنند و برای زیادهخواهی دست به غارت منابع طبیعی میزنند.
او ادامه میدهد: اگر بپذیریم که این شکارچیان با کشتار پرندگان وحشی امرار معاش میکنند باید توجیه هر خلافکار دیگری را هم به خاطر امرار معاش قبول کنیم. هر کسی میتواند دست به کار خلاف بزند و ادعا کند از این راه امرار معاش میکند.
امن برای شکارچیان، ناامن برای پرندگان
به گفته این فعال محیط زیست، صیادان مازندران بال پرندگان صید شده را بههم گره میزنند تا قبل از بریده شدن سرشان نتوانند پرواز کنند. صیادان گیلانی روش دیگری دارند که بال پرنده را میشکنند. او توضیح میدهد: با بررسی چنین مواردی متوجه شدیم بسیاری از پرندگانی که در بازار فریدونکنار به فروش میرسند، از شهرها و استانهای همجوار به آنجا ارسال میشوند. در واقع فریدونکنار به شهر امنی برای متخلفان تبدیل شده که با اطمینان از وجود این بازار، در شهر خود دست به صید و شکار میزنند.
او ادامه میدهد: صید و شکار پرندگان وحشی در سراسر سواحل مازندران وجود دارد اما در هیچ شهر دیگری شاهد فروش آنها نیستیم. به محض اینکه وارد فریدونکنار میشوید اولین چیزی که به چشم میخورد تابلوی فروش پرندگان وحشی است که درست وسط خیابان اصلی قرار دارد. طبیعی است که در چنین شرایطی لاشه پرندگان از شهرهای دیگر به فریدونکنار میآید چون در این شهر میتوانند آنها را آزادانه بفروشند.
به گفته باقری، بسیاری از فعالان محیط زیست از پیگیری برای تعطیل شدن این بازار دست نمیکشند ولی اگر این بازار مشتری داشته باشد، در صورت تعطیلی هم به صورت مخفیانه و زیرزمینی فعالیت خواهد کرد. شاید بهترین و مؤثرترین راه برای تعطیلی این بازار نخریدن باشد. اگر مردم همکاری کنند نهتنها این بازار تعطیل میشود که ریشه صید و شکار پرندگان وحشی برای همیشه خشک میشود. پس لطفاً این پرندگان را نخرید.
امانتهایی که در امان نیستند
واقعیت این است که پرندگان وحشی میهمان تالابهای کشورمان هستند و امانت به حساب میآیند. واقعیت این است که این پرندگان را نه از سر گرسنگی بلکه با قیمتهای گزاف میخرند و نگهداری میکنند! یا میخورند. واقعیت این است که قو حیوان خانگی نیست و نمیتواند باشد اما به قیمت بالای چند میلیون تومان فروخته میشود.
چرا ما امانتدار خوبی نیستیم؟ این دیگر به هیچ نهادی ربطی ندارد. ما خودمان در حال تخریب اکوسیستم هستیم؛ خواه با شکار و خریدن پرندگان، خواه با تراشیدن جنگلها، خواه با ویلاسازی در طبیعت، خواه با استفاده نادرست از آب و....
انتهای پیام/