جمعه، ۰۹ آذر ۱۴۰۳ آخرین‌ها پرونده‌ها
وب‌سایت روزنامه ایرانوب‌سایت روزنامه ایران
صفحه نخست اقتصاد فرهنگ سیاست جامعه ورزش بین‌الملل استان‌ها چندرسانه‌ای تصاویر یادداشت‌ها mdi-magnify mdi-brightness-{{ $vuetify.theme.current.dark ? '4' : '7' }}
صفحه اصلی mdi-chevron-left بین‌الملل mdi-chevron-left جهان در گردونه ۲۰۲۲ بازگشت

جهان در گردونه ۲۰۲۲

دانلود

روزنامه ایران: 2 روز دیگر سال 2022 با تمامی فرازونشیب‌هایی که داشت، به پایان می‌رسد؛ سالی که جنگ اوکراین بر آن سایه‌ای پررنگ انداخته بود و در کنار آن تورم تبدیل به کلمه‌ای پرتکرار برای اروپا و امریکا شد. در این سال همچنین آینده سیاسی دونالد ترامپ در هاله‌ای از شک و گمان فرو رفت و دو سیاستمدار دیگری که دارای افکاری مانند او بودند، یعنی بوریس جانسون و ژائیر بولسونارو مجبور به خداحافظی از کرسی‌های خود شدند. در اینجا نگاهی داریم به مهم‌ترین وقایع این سال.

​​​​​​​فوریه
پس از یک ژانویه آرام که در آن حادثه‌ای پررنگ رخ نداد، فوریه با سه رویداد مهم همراه بود. 7 فوریه (18 بهمن 1400) بایگانی ملی و ثبت اداری امریکا اعلام کرد دونالد ترامپ با پایان گرفتن کارش در کاخ سفید، ۱۵ پوشه شامل اسناد مربوط به دوره ریاست‌جمهوری خود را به‌ جای اینکه به بایگانی ملی امریکا تحویل دهد به مارآلاگو، اقامتگاه شخصی‌اش در فلوریدا برده است، اما مهم‌ترین رویداد این ماه که می‌توان آن را مهم‌ترین رویداد سال 2022 هم دانست، روز 24 فوریه (5 اسفند 1400) رخ داد و روسیه با حمله به اوکراین، جنگی را رقم زد که تبعات و آثار آن سراسر جهان را درگیر کرد. در همان روز امریکا و متحدانش در واکنش به این حمله طرح تحریم روسیه در سوئیفت را ارائه کردند.
مارس
8 مارس (17 اسفند) یعنی تنها 12 روز بعد از آغاز جنگ اوکراین، امریکا و متحدانش در ناتو، در بزرگ‌ترین و سریع‌ترین ارسال تجهیزات نظامی برای یک کشور، اقدام به ارسال کمک‌های نظامی به اوکراین کردند؛ کمک‌هایی که هنوز هم ادامه دارد. یک هفته پس از آن نیز کمپانی‌های غربی روند خروج از روسیه را آغاز کردند. این اقدامات موجب شد در آخرین روز ماه مارس بازارهای بورس جهان تلاطم‌های کم‌سابقه‌ای را تجربه کنند که در نهایت موجب تورم بی‌سابقه در اروپا و امریکا شد.
آوریل
10 آوریل (21 فروردین) مجلس پاکستان بعد از یک نشست 14 ساعته رأی به استیضاح عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان داد و شهباز شریف را به جای او به کاخ نخست‌وزیری فرستاد. مجموع این اقدام‌ها باعث خشم هواداران عمران خان شد. 24 آوریل (4 اردیبهشت) نیز امانوئل مکرون در حالی که تصور می‌شد به دلیل ناکامی‌هایی که در 4 سال ریاست‌جمهوری خود در فرانسه داشته است شکست بخورد، توانست با آرایی قابل توجه و با نزدیک به 17 درصد اختلاف بر مارین لوپن از جناح راست افراطی پیروز و تبدیل به اولین رئیس‌جمهور فرانسه در 20 سال اخیر شود که در انتخابات دور دوم ریاست‌جمهوری پیروز می‌شود.
مه
ماه مه‌ برای امریکا ماه کشتار بود. 14 مه ‌(24 اردیبهشت) مردی مسلح به سوپرمارکتی در بوفالو حمله کرد و 10 نفر را که تقریباً همه آنها سیاهپوست بودند، کشت. این جنایت در رده جنایات ناشی از تنفر طبقه‌بندی شد. 10 روز پس از آن 24 مه‌ (3 خرداد) جوان 18 ساله‌ای در تگزاس به یک مدرسه در شهر اوالده حمله کرد و 19 دانش‌آموز و 2 فرد بزرگسال را کشت. این دو جنایت باعث اوج‌گیری دوباره بحث‌ها برای قوانین حمل سلاح در امریکا شد؛ موضوعی که دموکرات‌ها حامی آن هستند.
ژوئن
در ادامه بحران اقتصادی در امریکا، شانزدهم این ماه (26 خرداد) نرخ سود وام مسکن در امریکا به 5.78 درصد افزایش یافت که در نوع خود برای این کشور بی‌سابقه ارزیابی می‌شود. پیش از آن نرخ سود وام مسکن 3.11 درصد بود. در آخرین روز این ماه رویداد بی‌سابقه دیگری نیز در امریکا رخ داد و برای اولین‌بار در تاریخ این کشور، یک زن سیاهپوست به‌عنوان قاضی دیوان‌عالی سوگند یاد کرد. کتانجی براون جانشین استیون برایر 83 ساله شد که به دلیل بازنشستگی از این سمت کنار رفته بود. کتانجی ششمین زنی است که پایش به‌عنوان یک قاضی به دیوان‌عالی امریکا رسیده است.
جولای
ماه جولای برای بوریس جانسون طعم خداحافظی را داشت. او روز هفتم این ماه (16 تیر) بعد از یک‌سری رسوایی‌هایی مختلف مجبور شد از سمت خود به‌عنوان نخست‌وزیر انگلیس خداحافظی کند و به اعضای حزبش اجازه دهد فرد دیگری را به جای او برای نخست‌وزیری انتخاب کنند. در این ماه یک اتفاق کم‌نظیر دیگر نیز رخ داد که هرچند در عالم سیاست نبود، اما توجه بسیاری را به خود جلب کرد. 12 جولای (21 تیر) تلسکوپ جیمز‌وب برای اولین‌بار در تاریخ جهان تصاویری شگفت‌انگیز از کیهان برای کره‌زمین ارسال کرد. در این ماه همه چیز به این خوشایندی تمام نشد و امریکا تورم 9.1 درصدی را که در تاریخ 40 سال اخیر این کشور بی‌سابقه بود، تجربه کرد و البته در آخرین روز این ماه نیز ایمن الظواهری، رهبر القاعده در حمله پهپادی امریکا در خاک افغانستان کشته شد.
اوت
بعد از چند ماه تحقیق و تفحص‌های بایگانی ملی و ثبت اداری امریکا درباره اسنادی که دونالد ترامپ از کاخ سفید به عمارت خود در فلوریدا برده بود، مأموران اف‌بی‌‌آی 15 اوت (24 مرداد) وارد عمارت مارآلاگو شدند و در غیاب رئیس‌جمهور سابق امریکا اقدام به ضبط چندین کارتن سند از این خانه کردند؛ اسنادی که گفته شد اهمال در نگهداری برخی از آنها می‌توانست امنیت ملی امریکا را به خطر بیندازد.
سپتامبر
بعد از دو ماه جنجالی، لیز تراس روز 6 سپتامبر (15 شهریور) توانست به‌عنوان سومین نخست‌وزیر زن در انگلیس، پس از مارگارت تاچر و ترزا می، نام خود را در تاریخ این کشور ثبت کند، اما او بین این زنان رکورد‌شکن شد و بعد از رسوایی هایی که در کابینه اش بروز کرد، عنوان خود را در این سمت فقط 44 روز حفظ کرد و پس از آن این کرسی را به سومین نخست وزیر 2022 سپرد. دو روز بعد از انتخاب وی 8 سپتامبر (17 شهریور) ملکه انگلیس در سن 96 سالگی درگذشت و طبق قوانین، پسرش چارلز که 74 ساله است به پادشاهی رسید.
اکتبر
8 اکتبر (16 مهر) انفجاری روی پل کرچ رخ داد که کریمه را به روسیه متصل می‌کند و از همین رو برای آن حیاتی است. روسیه دو روز بعد از این انفجار حملات به زیر‌ساخت‌های اوکراین را آغاز کرد. 23 اکتبر (اول آبان) نیز سومین دوره ریاست‌جمهوری شی جین پینگ بر چین آغاز شد. دو روز پس از آن‌هم ریشی سوناک با وعده بازیابی اقتصاد فروپاشیده انگلیس به‌عنوان سومین نخست‌وزیر این کشور در کمتر از 6 ماه وارد خانه شماره 10 داونینگ‌استریت شد. 29 اکتبر (7 آبان) تراژدی کره‌جنوبی رقم خورد و در جشن‌ هالووین در سئول 150 نفر زیر دست و پا مانده و جان خود را از دست دادند. در این ایام عربستان نیز برای اولین‌بار فستیوالی به همین مناسبت برگزار کرد. همچنین 30 اکتبر لولا داسیلوا در انتخابات برزیل بر ژائیر بولسونارو پیروز شد.
نوامبر
این ماه برای بنیامین نتانیاهو و جو بایدن خوش‌یمن بود. در سومین روز این ماه (12 آبان) نتانیاهو در انتخابات، زوج لاپید–گانتس را شکست داد و خود را برای تشکیل کابینه‌ای آماده کرد که این هفته شکل گرفت. 5 روز بعد از آن یعنی 8 نوامبر (17 آبان) هم حزب دموکرات امریکا در انتخابات میاندوره‌ای توانست اکثریت خود را بر سنا حفظ کند اما اکثریت خود را بر مجلس نمایندگان از دست داد. کمتر از 10 روز بعد از انتخابات در 17 نوامبر، نانسی پلوسی از سمت خود به‌عنوان رهبر دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان امریکا کناره‌گیری کرد. 27 نوامبر (6 آذر) نیز چین با رشته اعتراض‌هایی در برخی شهرهای خود به خاطر قوانین کرونایی مواجه شد.
دسامبر
آخرین ماه میلادی برای اروپا و امریکا ماه اعتراض‌ها و اعتصاب‌ها بود. دوم دسامبر (11 آذر) امریکا با موج اعتصاب‌ها در بخش حمل‌ونقل ریلی مواجه شد. به دنبال آن، اعتراض‌ها انگلیس و فرانسه را نیز درنوردید و پرستاران، کارمندان ادارات مختلف، کارگران و کارکنان حمل‌ونقل در این کشورها از حمل‌ونقل ریلی گرفته تا خطوط هوایی دست به اعتصاب‌های گسترده‌ای زدند. ریشه همه اعتصاب‌ها یکی است: درخواست برای افزایش حقوق؛ در حالی که سران هر سه کشور افزایش حقوق اندکی را برای کارمندان و کارگران در نظر گرفته‌اند. 6 دسامبر (15 آذر) هم سازمان دونالد ترامپ متهم به فرار مالیاتی شد و اندکی بعد دموکرات‌ها خبر دادند قرار است بزودی اسناد مالیاتی شخص ترامپ نیز افشا شود. 19 دسامبر (28 آذر) نیز کمیته تحقیق سنا درباره یورش 6 ژانویه 2021 با وارد کردن 4 اتهام به ترامپ، به کار خود پایان داد.

انتهای پیام/

بنفشه غلامی
mdi-tag سال 2022 mdi-tag تورم mdi-tag جنگ اوکراین
mdi-content-copymdi-share-variantاشتراک‌گذاریmdi-printerپرینت خبر
mdi-transit-connection-horizontal بیشتر بخوانید

سفیر پاکستان در ایران بر تسریع روند امضای توافق تجارت آزاد تاکید کرد

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۲:۳۰

توقف فعالیت نهاد کمک‌رسان سوئدی فعالیت در افغانستان

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۱:۴۴

مصر: اجازه کوچ اجباری فلسطینی‌ها از غزه را نمی‌دهیم

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۱:۰۸

نگرانی مقام ارتش اسرائیل از گسترش تهدیدات امنیتی علیه این رژیم

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۰:۱۶
mdi-comment-outline دیدگاه‌ها {{ submitCommentForm ? 'انصراف' : 'ارسال دیدگاه' }}
۰منتشر شده
۰در انتظار تأیید
۰غیر قابل انتشار
دانلود
mdi-information-outline اطلاعات خبر
mdi-barcode کد خبر
11213
mdi-shape سرویس
بین‌الملل
mdi-calendar تاریخ انتشار
۰۹:۴۸:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۸
mdi-update آخرین به‌روز رسانی
۱۱:۳۲:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۸
mdi-comment تعداد دیدگاه
۰
mdi-new-box تازه‌های بین‌الملل آرشیو

سفیر پاکستان در ایران بر تسریع روند امضای توافق تجارت آزاد تاکید کرد

توقف فعالیت نهاد کمک‌رسان سوئدی فعالیت در افغانستان

مصر: اجازه کوچ اجباری فلسطینی‌ها از غزه را نمی‌دهیم

نگرانی مقام ارتش اسرائیل از گسترش تهدیدات امنیتی علیه این رژیم

روسیه تا سال ۲۰۲۶ آماده جنگ با ناتو می‌شود

آمریکا شریک جرم اسرائیل است

درخواست دیده‌بان حقوق بشر برای تحریم اسرائیل

سرنگونی پهپاد صهیونیستها توسط رزمندگان گردان‌های قدس در غزه

عصبانیت رژیم صهیونیستی از کاهش توان آمریکا در برابر ایران

انجمن دفاع از قربانیان تروریسم در اجلاس شورای حقوق بشر ژنو حاضر شدند

شیوع بحران گرسنگی در سراسر غزه /کودکان غزه تبدیل به اسکلت شده‌اند

چالش فقدان رهبری در اسرائیل

تل‌آویو آماده پرداخت بهای آزادی اسرایش در غزه است

رأی‌گیری انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه در ایران آغاز شد

بن سلمان پس از ماه رمضان به پاکستان می‌رود

رژیم صهیونیستی خواستار امضای توافق تبادل اسرا با حماس شد

مسلح بودن بیش ازحد آمریکایی‌ها/ آمریکا در آستانه جنگ داخلی است

آتشفشان در ایسلند هزاران نفر را از خانه‌هایشان فراری داد

شمار شهدا به ۳۱ هزار و ۶۴۵ تن افرایش یافت

نماینده ایران در مراسم سالروز حمله شیمیایی حلبچه شرکت کرد

«آیت الله اختری» رییس انجمن دوستی ایران و سوریه شد

نتانیاهو می‌داند قدرت نابودی حماس را ندارد

تلاش کی‌یف برای تاثیرگذاری بر انتخابات در روسیه

نبرد یمن برای حمایت از غزه «نامحدود» است

ممکن است عملیات زمینی غرب در اوکراین ضروری باشد

{{ snackbarText }}
mdi-magnify جست‌وجو
جست‌وجو