روزنامه ایران: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عموم فعالان اقتصادی اطمینان میدهد ارز لازم به منظور واردات کالاها و خدمات مورد نیاز کشور از طریق سامانه نیما به عنوان مرجع رسمی ارز کشور تأمین میشود.
براساس این گزارش، کلیه دستگاههای دولتی بویژه وزارتخانههای صمت، جهاد کشاورزی و نفت از طرف معاون اول محترم رئیس جمهور مکلف شدهاند در روند تخصیص، تأمین و ایجاد تعهدات ارزی، با بانک مرکزی هماهنگی کامل داشته باشند. بانک مرکزی نیز نسبت به تخصیص مستمر ارز مورد نیاز فعالان اقتصادی در کوتاهترین زمان اقدام مینماید.
بانک مرکزی نیز ضمن قدردانی از همراهی خوب صادرکنندگان، تأکید میکند کلیه تأمین کنندگان ارز اعم از شرکتهای دولتی و غیردولتی موظفند طبق قانون، ارز حاصل از صادرات را در مهلت تعیین شده از طریق سامانه نیما عرضه نمایند. با متخلفان طبق قانون و بدون هرگونه اغماض برخورد خواهد شد.
هشدار دوباره به خریداران ارز آزاد
براساس قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، هرگونه معامله ارز خارج از شبکه صرافیها، بانکها و مؤسسات اعتباری دارای مجوز بانک مرکزی، قاچاق ارز محسوب شده و طبق قانون و از طریق مجاری قضایی، مرتکبین علاوه بر ضبط ارز، به پرداخت جریمه نقدی معادل دو برابر ارز مکشوفه و درصورت عدم توانایی در پرداخت، به حبس محکوم خواهند شد. برهمین اساس بانک مرکزی یک بار دیگر از هموطنان درخواست کرد از معاملات غیررسمی ارز اکیداً خودداری کنند.
قیمت رسمی ارز چقدر است
همان گونه که مقامات مسئول و کارشناسان بارها اعلام کردهاند، بیش از 95 درصد از ارز مورد نیاز کشور از طریق بازار رسمی و سامانههای در نظر گرفته شده همانند نیما و بازار متشکل ارزی تأمین میشود. بنابراین نرخ اصلی ارز در کشور، قیمتی است که در این بازار کشف و تعیین میشود. با این حال دلالان از طریق کانالهایی که در فضای مجازی فعال کردهاند، نرخهایی به مراتب بالاتر از آنچه در بازار رسمی دست به دست میشود را اعلام میکنند. روز گذشته نرخ خرید حواله دلار 29 هزار و 85 تومان و نرخ فروش آن 29 هزار و 349 تومان بود. حواله یورو نیز در سامانه نیما برای خرید 30 هزار و 986 تومان و برای فروش 31 هزار و 268 تومان قیمت داشت. این درحالی است که دلالان دلار آزاد را بیش از 42 هزار تومان قیمتگذاری کردهاند که فاصله بسیار زیادی از بازار رسمی و واقعی کشور دارد.
فعالیت دلالان برای قیمتسازی به حدی است که حتی در روزهای تعطیل کشور و در نیمههای شب نیز نرخهای لحظهای ارز را اعلام میکنند. همانند دورههای گذشته دلالان که طی روزهای اخیر موفق شدهاند دلار آزاد و غیررسمی را به کانال 40 هزار تومان برسانند، روز سهشنبه و در شرایطی که کشور و تمام بازارها در تعطیل رسمی به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) قرار داشت، از طریق کانالهای تلگرامی اقدام به اعلام قیمتهای لحظهای و رو به بالا میکنند، به طوری که در اقدامی عجیب برخی از این کانالها از عبور قیمت هر دلار امریکا از مرز 42 هزار تومان خبر دادهاند. دلالان در معاملات فردایی خود که طبق قانون جمهوری اسلامی ممنوع و قمار محسوب میشود، به صورت صوری و بدون اینکه فیزیک ارز دست به دست شود، نرخهایی را برای ارز در روزهای بعد تعیین میکنند. این شگردی است که از سالها پیش مورد استفاده دلالان قراردارد و با انگیزههای سیاسی و اقتصادی و کسب سود، این روند را دنبال میکنند. درواقع دلالان با این ترفند زمینه افزایش قیمت در روز بعد را مهیا میکنند تا با فشار بر بازار و تقویت جو روانی، سرمایهگذاران را از ترس این که ارز در آینده گرانتر میشود به بازار غیررسمی میکشانند. این در حالی است که اکثر کارشناسان نسبت به خطر زیان هنگفت خریداران ارز در قیمتهای بالا هشدار دادهاند، چرا که هر آن احتمال فرو ریختن قیمتهای کاذب فعلی در بازار آزاد وجود دارد و در این شرایط همانند تجارب گذشته تنها خریداران ارز هستند که از این قیمتسازیهای صوری ضرر میبینند. در واقع هم اکنون شاهد دو بازار ارز در کشور هستیم؛ یکی بازار رسمی که به صورت شفاف و با قیمتهایی که برمبنای اصول اقتصادی تعیین میشود و دیگری نرخهایی صوری که تنها در فضای مجازی و برخی از کانالهای تلگرامی ضد انقلاب اعلام میشود.
اعلام قیمت دلار در روز تعطیلی بازارها البته تنها سند اثبات دروغ بودن قیمتهای اعلامی کانالهای مجازی نیست. اعلام پیشاپیش قیمت ارز در ساعات و روزهای آینده، اعلام قیمت در ساعاتی از نیمه شب که نه تنها بازارهای ایران، بلکه بازارهای عراق، افغانستان، ترکیه و امارات به عنوان بازارهای برون مرزی ارز در تعطیلی کامل به سر میبرند از دیگر شواهد دروغین بودن قیمتهای اعلامی این کانالهاست. با این حال بخشی از جامعه تحت تأثیر قیمتهای اعلامی این کانالها و همچنین پیشبینیهای فضایی آنها از نرخ ارز در آینده نزدیک اقدام به سرمایهگذاری پرخطر در ارز میکنند.
نگاهی به قیمتهای اعلامی در این کانالهای بیهویت نشان میدهد قیمتهای این کانالها همواره با اختلاف محسوسی بالاتر از نرخ بازار آزاد است. با توجه به سهولت کسب اطلاع از قیمتهای بازار آزاد، اعلام قیمتهای بالاتر در کانالهای بیهویت مجازی به وضوح از انگیزه التهابآفرینی این کانالها خبر میدهد.
برخورد با دلالان ارز
با توجه به غیرقانونی بودن فعالیت دلالان ارز فردایی، دستگاه قضا و نیروی انتظامی برخورد جدی با این افراد را در دستور کار خود قرار دادهاند. در همین راستا، رئیس کل دادگستری استان تهران از برخورد ضابطان قضایی با سه گروه از فعالان ارزی تحت عنوان اخلال گران بازار ارز خبر داد. علی القاصیمهر، گفت: مرکز اطلاعات مالی و ضابطان دادگستری در اجرای تکالیف و قوانین مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم درباره آنچه برخورد با اخلالگران ارزی خوانده میشود، گفت: حسب درخواستهای مجریان دستگاه قضایی با سه گروه تحت این عنوان برخورد میکند.
وزارت اطلاعات نیز چندی پیش همزمان با افزایش اقدامات سودجویانه برخی شبکههای دلالی در افزایش کاذب تقاضا در بازار ارز و ایجاد جو ملتهب اقتصادی در چند روز گذشته در اطلاعیهای اعلام کرد: سربازان گمنام امام زمان (عج) با اقدامات اطلاعاتی خود ضمن شناسایی فعالان غیرمجاز بازار ارز، حساب بانکی بیش از 2 هزار و 300 نفر از این افراد را مسدود و پیگیری قضایی اعمال مجرمانه آنها را در دستور کار قرار دادهاند. بررسیها نشان میدهد، این افراد برخلاف مقررات و ضوابط اعلامی، اقدام به خرید و فروش غیرمجاز ارز در بازار غیررسمی و یا معاملات فردایی نموده و از این طریق موجب اخلال در نظام ارزی کشور شدهاند.
رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ هم اخیراً اعلام کرد: ۸۸ نفر از اعضای اتاقهای قیمتگذاری دلار و طلای فردایی، اصناف غیرمجاز و دلالان ارزی در یک ماه اخیر شناسایی و دستگیری شدند. به گفته سرهنگ بهرامی، ۱۱ میلیون واحد انواع ارز به صورت فیزیکی از این شبکه اخلالگران اقتصادی کشف و ضبط شد.
انتهای پیام/