ایران جمعه: خب کودکان پنجم و ششم دبستان هم کتاب میخوانند و دیگر صفحاتی که دو خط نوشته دارد و بقیهاش رنگی رنگی است به دردشان نمیخورد برای همین در این نوشتار یک قسم دیگر کتاب را معرفی میکنم: رمان کودک!
خصیصه رمانهایی که برای کودکان نوشته میشود این است که ساده است، صفحههایش کمی تصویر دارد اما طولانیتر از کتابهای کودکان ۴ تا ۶ سال است و مفاهیماش کمی انتزاعیتر است. در خیلی از آنها هم مضامین اصلی کتاب به سمت موضوعات مدرسهای و چالشهایش نزدیک میشود. نویسنده شاخص این رمانها بسیار مشهور است: رولد دال!
رولد دال خلبان جنگندههای نیروی هوایی بود، اما ایده داستانهای کودکانهای هم در سرش به پرواز در میآمد. شاید همین تناقضها میان کار او و ایدههایش باعث شده خلاقیتی در داستانهای او شکل بگیرد که گاهی به طور غافلگیرکنندهای خشن میشود و از قضا احتمالاً همین ویژگی است که باعث شده کتابهای او برای کودکان در آستانه نوجوانی جالب باشد. از اثر بسیار مشهور او یعنی ماتیلدا در این نوشتار میگذرم و این هفته «انگشت جادویی» را معرفی میکنم که به نظرم داستان کوتاه درخشانی دارد و به تقویت مهارت همدلی در کودکان کمک میکند.
داستان این کتاب از این قرار است که قهرمان ما، یک انگشت جادویی دارد که وقتی عصبانی میشود کارهای عجیب و غریبی از آن سر میزند. او همیشه از همسایههایشان که شکارچیان تفریحی اردکها هستند، شاکی است اما یک بار حسابی عصبانی میشود و انگشت جادوییاش کاری میکند که خانواده آقای همسایه، برای یک روز به اردک تبدیل شوند!
توصیف جزئیات این جابهجایی خیلی جذاب است و به خواننده کمک میکند نقشها را در ذهنش عوض کند و متوجه تفاوتها و محدودیتها بشود. اگر مغز بتواند در این موقعیتهای تمرینی، افراد را در موقعیتهای متضاد خودشان تصور کند، کم کم میتواند در شرایط واقعی هم به اصطلاح با کفشهای دیگری راه برود و این مهارتی است که ما بزرگسالان هم نیاز داریم تا آن را بهبود دهیم!
انگشت جادویی را نشر افق به چاپ رسانده و محبوبه نجفخانی آن را ترجمه کرده است. از این نشر و این نویسنده، رمانهای کودک دیگری نیز مانند تمساح غول پیکر منتشر شده که خواندنی است!
انتهای پیام/