جمعه، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ آخرین‌ها پرونده‌ها
وب‌سایت روزنامه ایرانوب‌سایت روزنامه ایران
صفحه نخست اقتصاد فرهنگ سیاست جامعه ورزش بین‌الملل استان‌ها چندرسانه‌ای تصاویر یادداشت‌ها mdi-magnify mdi-brightness-{{ $vuetify.theme.current.dark ? '4' : '7' }}
صفحه اصلی mdi-chevron-left جامعه mdi-chevron-left حقابه ایران در شوره‌زار تبخیر می‌شود بازگشت

تصاویر ماهواره‌ای، ادعای طالبان مبنی بر خشکسالی افغانستان را رد کرد

حقابه ایران در شوره‌زار تبخیر می‌شود

دانلود

روزنامه ایران: ادعای طالبان درباره وضعیت منابع آبی افغانستان که بهانه‌ای برای عدم پرداخت حقابه ایران از هیرمند شده است، با انتشار تصاویری ماهواره‌ای از ظرفیت سدهای کجکی و کمال‌خان، توسط کارشناسان و متخصصان دیپلماسی آب رد شد. این تصاویر نشان می‌دهد همزمان با ادعای طالبان، هم سد کجکی پر‌آب است و هم سد کمال‌خان آب دارد.
سد پرآ‌ب کجکی
به دنبال ادعای طالبان، بهنام اندیک کارشناس آب، ویدیویی از وضعیت سد کجکی در پنج ماه گذشته را به اشتراک می‌گذارد و می‌نویسد:«تصاویر ماهواره‌ای به خوبی نشان می‌دهند که طی این مدت مخزن سد روز‌به‌روز پرآب‌تر شده است و این یعنی طالبان ادعایی خلاف واقع دارد.» این تصاویر بازه زمانی ۲۴ آذر پارسال تا 10 روز پیش را نشان می‌دهد.
افغانستان از بحث علمی سر باز می‌زند
حجت میان‌آبادی، پژوهشگر دیپلماسی آب در توئیتر خود به ظرفیت سد کمال‌خان که 52 میلیون مترمکعب است اشاره می‌کند و می‌نویسد:«این سد با سازه خاص خود، یک سد انحرافی است نه یک سد مخزنی. بر این اساس نبود آب پشت یک سازه انحراف آب با حجم مخزن بسیار کم، دلیل علمی و کارشناسی برای اثبات خشکسالی نیست.» به اعتقاد او اثبات خشکسالی راهکارهای علمی دارد که برای تمام متخصصان حوزه آب مشخص است اما افغانستان عمدتاً از پذیرش آن در جلسات و مذاکرات سر باز زده است.
او به معاهده 1351 میان ایران و افغانستان اشاره می‌کند و می‌گوید:«طبق این معاهده در صورت وقوع خشکسالی و کاهش آورد نرمال، حقابه نیز به همان نسبت کسر می‌شود نه اینکه دادن حقابه منتفی شود.»
افغانستان حاضر به دادن اطلاعات درباره آب پشت سدهای دیگر خود از جمله سد کجکی نیست. میان‌آبادی هم به دنبال پنهان‌کاری دولت افغانستان می‌گوید:«اگر ملاک خشکسالی {افغانستان}، نبود آب پشت سد انحرافی کمال‌خان است! سؤالی که طرح می‌شود این است که چرا برای {اثبات این} ادعا، حجم آب پشت سد کجکی اعلام نمی‌شود؟» او می‌پرسد:«معاهده ۱۳۵۱ملاک سال نرمال را مشخص کرده است. چرا مسئولان و متخصصان افغانستان چه در زمان غنی و چه در زمان امارت اسلامی از قبول و بازدید ایستگاه سر باز می‌زنند؟» این کارشناس یادآوری می‌کند:«لذا راه مواجهه صحیح و منطقی با مسأله، بیانیه نیست، بلکه همان راهکارهای علمی است که افغانستان تاکنون از قبول انجام آن سر باز زده است.»
این متخصص دیپلماسی آب و هیدروپلیتیک می‌گوید:«منابع آب‌های سطحی چیزی نیستند که بتوان روی آنها چادر کشید و تصور کنیم پنهان‌شان کرده‌ایم و با صدور بیانیه و نه رویکرد و ابزارهای «اعتمادسازی» صرفاً ادعا کنیم آب نیست.»
او یاد‌آور می‌شود سازکارها و مکانیسم‌های اعتمادسازی و اشتراک‌گذاری داده‌ها و اطلاعات مشخص و روشن هستند.
فراموشی آب‌های مشترک با پاکستان توسط افغانستان
سیده زهرا قریشی، کارشناس دیپلماسی آب و هیدروپلیتیک، پیش‌تر در واکنش به عملکرد دولت افغانستان گفته بود:«در افغانستان کسانی در سمت مدیریت بودند و فرار کردند که در دوران مدیریت‌شان مهم‌ترین شهر افغانستان، کابل، آب آشامیدنی نداشت و ایشان برای تأمین آب کابل عجله و اصراری نداشتند، اما با عجله و اصرار سد کمال‌خان را که هنوز تکمیل نشده بود افتتاح کردند.»
قریشی به نکته‌ای اشاره می‌کند که در رسانه‌ها کمتر به آن پرداخته شده است. او می‌نویسد:«هیچ‌گاه از آبی که از افغانستان به سمت پاکستان روانه است چیزی نمی‌گویند. آب رودخانه کابل ظاهراً آبروی افغانستان نیست، اما آب هیرمند که برای آن معاهده رسمی وجود دارد و حقابه مردم ایران است، آبروی افغانستان نام برده می‌شود. این در حالی است که آب، آبروی کسی نیست، حق شرب و زراعت است، حق کودکان و سالمندان است. رسیدگی به حقابه هیرمند، بی‌آبرویی و خیانت نیست. بی‌جهت مسأله آب هیرمند را سیاسی نکنید و با اطلاع‌رسانی نادرست افکارعمومی را از بی‌کفایتی خود منحرف نکنید.»
هر وقت مذاکرات سیاسی بین ایران و طالبان درباره تنش آبی میان دو کشور جریان می‌گیرد و فعالان ایرانی در فضای مجازی به آن می‌پردازند، کارشناسان افغانستانی در اتاق‌های کلاب‌هاوس به آن واکنش نشان می‌دهند. کارشناسانی که شب جمعه این موضوع را به بحث گذاشتند هرچند مخالف حکومت طالبان بر افغانستان هستند اما همان ادعای طالبان و اشرف غنی در زمان قدرت را تکرار می‌کنند؛ افغانستان آبی برای پرداخت به ایران ندارد، هرچند حرف‌های آنها توسط برخی از شرکت‌کنندگان افغانستانی در این اتاق‌ها مورد سؤال قرار می‌گیرد. آنها از کسانی که مدعی بی‌آبی و خشکسالی در افغانستان هستند می‌پرسند براساس کدام آمار و اعداد چنین ادعایی دارند، سؤالی که البته پاسخی از سوی مدعیان نمی‌یابد.
تبخیر حقابه ایران در گودزره
بند کمال‌خان را ترکیه برای افغانستان ساخت. پس از آن طالبان آب را بر مردم پایین‌دست کمال‌خان بست و مسیر بند را به سمت بیابان‌های گودزره منحرف کرد. افغانستان مدعی رونق کشاورزی در این منطقه شد. همان موقع کارشناسان ایرانی آشنا با اقلیم افغانستان هشدار دادند افغانستان برای اینکه آب هیرمند به ایران نرسد، حقابه سیستان‌وبلوچستان را در شوره‌زار‌های گودزره تبخیر خواهد کرد. مثل همیشه برخی از کارشناسان افغانستان مدعی شدند کارشناسان ایرانی دروغ می‌گویند اما تصاویر ماهواره‌ای منتشر شده در محدوده شهریور تا اسفند سال گذشته نشان داد طالبان چه فاجعه‌ای را رقم زده است؛ تصاویری که در یک یادآوری تلخ نشان داد آب شرب سیستان چطور و در چه حجمی در شوره‌زار گودزره تبخیر شد و به آسمان رفت!
سیاست آبی افغانستان
سیاست‌های آبی دولت افغانستان پیش از به قدرت رسیدن طالبان را امریکا، هلند و ترکیه نوشته‌اند و طالبان هم همان سیاست را دنبال می‌کند. افغانستانی‌ها سال گذشته برخلاف قرارداد هلمند نه تنها حقابه 820 میلیون مترمکعبی را به ایران پرداخت نکردند که با انحراف آب هیرمند، حقابه زیستی و کشاورزی هامون و اهالی سیستان ایران را به سمت شوره‌زارهای گودزره منحرف کردند. مردم این منطقه همچنین دلنگران ساخت سدی بزرگ‌تر از سد کمال‌خان روی «فراه رود» هستند. افغانستان پس از سقوط طالبان در سال 2001 مأموریت ویژه‌ای برای خود نوشت که ساخت حداقل 104 سد در آن دیده شده بود. کارشناسان بین‌المللی از آن به «مأموریت هیدرولیکی» یاد می‌کردند. دولت گذشته افغانستان ساخت بالغ بر 35 سد و 34 طرح انحراف آبی روی هیرمند و 14 سد و 8 طرح انحراف آبی روی هریرود را در برنامه داشت که ساکنان سیستان دو سوی مرز را دچار خشکسالی شدید می‌کند.

انتهای پیام/

mdi-tag حق آبه mdi-tag حق آبه هیرمند mdi-tag افغانستان
پرونده

حقابه هیرمند

هامون در رویای وصال هیرمند

mdi-card-text-outline ۲۸ mdi-play-box ۶ mdi-camera ۱
mdi-content-copymdi-share-variantاشتراک‌گذاریmdi-printerپرینت خبر
mdi-transit-connection-horizontal بیشتر بخوانید

رئیسی به حاکمان افغانستان هشدار داد به تعهدات خود درباره حقابه ایران از رود هیرمند عمل کنند

اخطار قاطع برای حقابه هیرمند

mdi-calendar ۳۰ اردیبهشت - ۰۱:۱۷

بیانیه وزارت خارجه ایران درباره حقابه هیرمند

mdi-calendar ۲۹ اردیبهشت - ۱۷:۰۵

معاون اول رئیس جمهور:

حق آبه هیرمند با جدیت دنبال می‌شود + فیلم

mdi-calendar ۰۴ بهمن - ۱۱:۴۱
mdi-comment-outline دیدگاه‌ها {{ submitCommentForm ? 'انصراف' : 'ارسال دیدگاه' }}
۰منتشر شده
۰در انتظار تأیید
۰غیر قابل انتشار
دانلود
mdi-information-outline اطلاعات خبر
mdi-barcode کد خبر
20878
mdi-shape سرویس
جامعه
mdi-folder-outline پرونده
حقابه هیرمند
mdi-calendar تاریخ انتشار
۰۷:۴۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۰
mdi-update آخرین به‌روز رسانی
۰۹:۳۳:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۰
mdi-comment تعداد دیدگاه
۰
mdi-new-box تازه‌های جامعه آرشیو

ربودن دختر ۱۱ساله توسط اراذل و اوباش در تهران

هشدار وقوع سیلاب در تهران

انجام ثبت سفارش واردات «۲۸۰۰ تاکسی برقی» بستیون، دانگ‌فنگ و لونا

ساعت کار کشیک سال نو پزشکی قانونی استان تهران اعلام شد

۲۲۰ مدرسه و ۲۵ خانه بهداشت در مناطق محروم جنوب ایران ساخته شد

اجرای برنامه تمرکز بر سلامت تا ۲ سالگی کودک از سال آینده

ابلاغ برای ۸۵۰ نفر از پذیرفته‌شدگان آزمون سردفتری صادر شد

سفر به شهر داستان‌های عاشقانه و تاریخی در نوروز

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری مترو تهران رفتنی شد!

ساماندهی معتادان متجاهر اولویت شهرداری تهران نیست

برنامه‌ای برای تغییر طرح ترافیک سال آینده پایتخت نداریم

۷۷ نفر زندانی بدهکار به کمک نیکوکاران آزاد شدند

بخشش محکوم به مرگ در آستانه سال نو

رفتارهای ترافیکی بی‌ملاحظه در ایجاد ترافیک‌های آخر سال

خیز مغول‌ها برای ثبت نوروز

بازگشت رنگ به شهر همزمان با بهار

استفاده از ۲۲۰۰ تیم بازرسی برای نظارت بر مراکز درمانی

آغاز ثبت‌نام نوبت دوم کنکور از ۷ فروردین

نرخ دیه به ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسید

ایمن به مسافرت نوروزی برویم

آماده باش هلال احمر برای بارش شدید باران در برخی استانها

تولید آمار دقیق و به روز در مرکز رصد جمعیت کشور

اهمیت مدیریت حمل و نقل عمومی در روزهای منتهی به سال

نوروز؛ بهترین زمان سفر به پایتخت گردشگری آسیا

۵۰۰۰ نفر در تصادفات نوروز ۵ سال اخیر جان خود را از دست دادند

{{ snackbarText }}
mdi-magnify جست‌وجو
جست‌وجو