یکشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۲ آخرین‌ها پرونده‌ها
وب‌سایت روزنامه ایرانوب‌سایت روزنامه ایران
صفحه نخست اقتصاد فرهنگ سیاست جامعه ورزش بین‌الملل استان‌ها چندرسانه‌ای تصاویر یادداشت‌ها mdi-magnify mdi-brightness-{{ $vuetify.theme.current.dark ? '4' : '7' }}
صفحه اصلی mdi-chevron-left بین‌الملل mdi-chevron-left ایلان ماسک درخواست‌های اردوغان را اجابت خواهد کرد؟ بازگشت

هیاهوی بسیار برای دستاوردی نامعلوم

ایلان ماسک درخواست‌های اردوغان را اجابت خواهد کرد؟

دانلود

روزنامه ایران، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در حاشیه اجلاس سالانه سازمان ملل متحد در نیویورک با ایلان ماسک، مدیر شرکت فضایی اسپیس ایکس و همچنین شرکت خودروسازی تسلا دیدار و درباره همکاری گفت‌و‌گو کرد. دیداری که با هیاهوی بسیار رسانه‌های ترکیه‌ای همراه بود اما نتیجه خاصی دربرنداشت و در واقع در ادامه همکاری‌های قبلی بود و مشخص نیست ماسک به خواسته‌های بلندپروازانه اردوغان برای طرح‌های آتی پاسخ دهد.
اردوغان از ماسک خواست تا هفتمین کارخانه تولید خودروی برقی تسلا را در ترکیه داشته باشد و همچنین از او برای همکاری در حوزه فضایی و نیز هوش مصنوعی با ترکیه دعوت به عمل آورد. رئیس‌جمهور ترکیه همچنین از ماسک برای حضور در نمایشگاه تکنولوژی تکنوفست که در ازمیر برگزار خواهد شد، دعوت کرد.
گفته شده ایلان ماسک نیز از این دیدار و پیشنهادات اردوغان استقبال کرده است. او مدتی پیش گفته بود تسلا احتمالاً تا پایان سال ‌جاری میلادی مکانی را برای یک کارخانه جدید انتخاب خواهد کرد. گفته می‌شود این انتخاب ممکن است مکزیک یا هند باشد و اردوغان نیز تلاش دارد ترکیه را به‌عنوان گزینه‌ای جدید به فهرست کوچک ایلان ماسک اضافه کند. البته ماسک با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی نیز دیدار و گفت‌و‌گویی در این‌باره داشته است.
تاریخچه روابط ترکیه با تسلا
ماجرای دیدارهای اردوغان و ماسک به سال‌های گذشته بازمی‌گردد و این اولین دیدار آنها نبوده است. ایلان ماسک نخستین‌بار در سال 2017 به ترکیه رفت و اردوغان با او درباره همکاری بین دو طرف در حوزه‌های هوش مصنوعی، خودروی برقی و نیز فناوری فضایی مذاکراتی داشت که آن زمان با چراغ سبز ماسک روبه‌رو شد و یک نماینده ویژه را برای پیگیری امور با ایلان ماسک تعیین کرد.
4 سال بعد از این دیدار، در سال 2021 گفته شد ایلان ماسک فردی به نام «کمال گچر» را به‌عنوان رئیس شاخه ترکیه کمپانی تسلا منصوب کرده است. همچنین شرکت تسلا در ترکیه روی نقشه مکان‌هایی را مشخص کرد که باید در آنجا جایگاه شارژ سریع [سوپرشارژ] احداث شود. شهرهایی که قرار بود این جایگاه سوپرشارژ در آنها احداث شوند عبارت بودند از: آنکارا، آنتالیا، آیدین، بالیک اسیر، بورسا، ادیرنه، استانبول، ‌ازمیر و قونیه. روزنامه دیلی‌صباح نیز در همان زمان از برنامه‌ریزی و تجدید ساختار برای راه‌اندازی راهبردی مدل‌های اس، ‌ایکس، مدل3 و مدل Y در ترکیه خبر داد. پیش از راه‌اندازی خطوط تولید، قرار بود دفاتر و نمایشگاه‌های فروش در استانبول افتتاح شود تا فعالیت‌های تسلا را در استان‌های ترکیه و در منطقه غرب آسیا گسترش دهد.
با همه این تفاسیر در آوریل سال‌ جاری میلادی یعنی 5 ماه پیش، کمال گچر 2 سال بعد از وعده ساخت کارخانه تسلا و تبدیل ترکیه به هاب تولید و صادرات محصولات تسلا، اعلام کرد تنها یک نوع محصول این شرکت که مدل Y باشد، بعد از تولید در کارخانه آلمان این کمپانی وارد ترکیه شده و به فروش خواهد رسید. او درباره ساخت کارخانه یا نمایندگی تولید حرفی نزد.
ماجرا وقتی جالب‌تر می‌شود که بدانیم یکی از مهم‌ترین خواسته‌های اردوغان از ماسک در دیدار هفته پیش او با وی این بود که به ترکیه برای ساخت باتری‌های لیتیومی برای خودروی برقی ملی «توگ» کمک کند، اما بعدها مشخص شد کمکی از سوی ماسک در این خصوص صورت نگرفته و ترکیه ناچار شده است باتری‌های لیتیومی این خودرو را از چین وارد کند.
خواسته‌های اردوغان از اسپیس ایکس
یکی دیگر از خواسته‌های اردوغان از ماسک در چند سال گذشته، کمک او به ترکیه برای رسیدن به تکنولوژی ساخت پرتابگر ماهواره بود که ظاهراً ماسک به این پیشنهاد هم پاسخ مثبتی داده بود.
در این چهارچوب ترکیه طی سال 2021 دو ماهواره به فضا پرتاب کرد. اولی در ژانویه این سال در مدار زمین قرار گرفت که ماهواره ترک‌ست 5آ (Turksat 5A) بود و از سوی اسپیس ایکس به فضا پرتاب شد و دومی ماهواره ترک‌ست 5بی‌ بود که توسط ایرباس فرانسه تولید شده بود و با فالکون 9 اسپیس ایکس از ایستگاه پرتاب ماهواره فلوریدای امریکا به فضا پرتاب شد.
اردوغان در این خصوص در تماسی، از ایلان ماسک و شرکت او، اسپیس ایکس به دلیل آنچه او آن را «سر فرود نیاوردن در برابر باج‌گیری و فشار لابی‌های ضد ترکیه» نامید، تشکر کرد.
ترکیه اواسط سال ‌جاری میلادی نیز ماهواره تجسسی خود را با نام «ایمجه» با ماهواره‌بر فالکون اسپیس ایکس از ایستگاه پرتاب ماهواره کالیفرنیای امریکا به فضا پرتاب کرد که در واقع این اقدام سومین همکاری فضایی ترکیه و ایلان ماسک محسوب می‌شود. این در حالی است که ترکیه پیش از این با کمک ناسا ماهواره‌های خود را به فضا می‌فرستاد.
آینده نامعلوم یک عاشقانه کوتاه
با توجه به موارد ذکر شده، می‌توان گفت ایلان ماسک به‌رغم درخواست‌های مکرر اردوغان برای ایجاد کارخانه و همکاری تکنولوژیکی در زمینه هوش مصنوعی، ماشین‌های برقی بخصوص باتری لیتیومی که در حال حاضر فناوری سطح بالای آن تنها در اختیار تسلا قرار دارد و نیز موشک‌های فضایی، تنها به ارسال مدل‌هایی از خودروی تسلا به صورت تولید شده و برای فروش در بازار ترکیه و نیز ارسال ماهواره‌های ترکیه با موشک‌هایش در خاک امریکا بسنده کرده و اقدامی فراتر از آن به‌رغم گذشت چند سال از روند همکاری‌ها را شاهد نبوده‌ایم.
به نظر می‌رسد با توجه به روابط ترکیه با غرب بخصوص امریکا در سال‌های اخیر که سردتر از گذشته است و نیز قصد ماسک برای سرمایه‌گذاری در کشورهای دارای زمینه تکنولوژیکی مساعدتر و وضعیت سیاسی و اقتصادی کشورهای هدف، بیشتر به سمت هند و مکزیک یا حتی رژیم‌صهیونیستی تمایل بیشتری داشته باشد تا ترکیه؛ امری که در ساخت خودروی ملی ترکیه و عدم همراهی ماسک با آن قابل مشاهده بود که آنکارا با ناامیدی از برآورده شدن خواسته‌اش به سمت چین متمایل شد.

انتهای پیام/

علی حیدریکارشناس مسائل ترکیه
mdi-tag برقی mdi-tag پاک mdi-tag فریب
mdi-content-copymdi-share-variantاشتراک‌گذاریmdi-printerپرینت خبر
mdi-transit-connection-horizontal بیشتر بخوانید

درخواست همسر زلنسکی از کشورهای غربی

حمایت مالی از کی‌یف را متوقف نکنید

mdi-calendar ۱۹ آذر - ۱۰:۳۴

اسرائیلی‌ها با جلیقه‌های ضدگلوله ویتنامی می‌جنگند

mdi-calendar ۱۹ آذر - ۱۰:۲۲

صنعا وتوی قطعنامه شورای امنیت آمریکا را پاسخ داد

mdi-calendar ۱۹ آذر - ۰۹:۵۰

حمایت حماس از بیانیه یمن درباره منع عبور کشتی‌های صهیونیستی

mdi-calendar ۱۹ آذر - ۰۹:۳۵
mdi-comment-outline دیدگاه‌ها {{ submitCommentForm ? 'انصراف' : 'ارسال دیدگاه' }}
۰منتشر شده
۰در انتظار تأیید
۰غیر قابل انتشار
دانلود
mdi-information-outline اطلاعات خبر
mdi-barcode کد خبر
28744
mdi-shape سرویس
بین‌الملل
mdi-calendar تاریخ انتشار
۰۲:۵۰:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
mdi-update آخرین به‌روز رسانی
۱۰:۵۴:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
mdi-comment تعداد دیدگاه
۰
mdi-new-box تازه‌های بین‌الملل آرشیو

حمایت مالی از کی‌یف را متوقف نکنید

اسرائیلی‌ها با جلیقه‌های ضدگلوله ویتنامی می‌جنگند

صنعا وتوی قطعنامه شورای امنیت آمریکا را پاسخ داد

حمایت حماس از بیانیه یمن درباره منع عبور کشتی‌های صهیونیستی

انتخابات ریاست جمهوری مصر آغاز شد

فرانسه دو پهپاد را در دریای سرخ منهدم کرد

نتانیاهو با دوقطبی سازی به گسست سیاسی کابینه دامن زد

پیوند ناگسستنی واشنگتن و تل‌آویو

مقاومت بخشی از فرهنگ مردم منطقه غرب آسیا

کشتار بی‌محابا

آمریکا قطعنامه آتش‌بس در غزه را «وتو» کرد

هزاران نفر از ساکنان سرزمین‌های اشغالی خواستار کناره‌گیری نتانیاهو شدند

ادامه تلاش‌های گوترش برای برقراری آتش‌بس در غزه

آتش بازدارنده مقاومت روی جبهه صهیونیستی

یمن: اجازه تردد کشتی‌ها به مقصد رژیم صهیونیستی را نمی‌دهیم

حمله حزب‌الله به مقر فرماندهی لشکر ۹۱ ارتش رژیم صهیونیستی

اردوغان: اسرائیل حمایت نامحدودی از غرب دریافت می‌کند

گفت‌وگوی تلفنی پوتین و السیسی درباره غزه

انتقاد از چین برای شلیک توپ به سوی کشتی‌های غیرنظامی فیلیپین

تمجید سازمان همکاری اسلامی از تصویب یک قانون برای حرمت کتب مقدس

علی اف: صلح جایگزینی ندارد فقط ارمنستان ادعای ارضی را کنار بگذارد

دبیرکل کتائب سید الشهدای عراق: اشغالگری آمریکا در عراق را مردود می‌دانیم

اظهارات نژادپرستانه معاون شهردار قدس درباره اسرای فلسطینی / آنها را زنده به گور کنید

پرتاب تخم مرغ به سوی پلیس در تجمع انتخاباتی بایدن در کالیفرنیا

عکس برهنه کردن مردم عادی غزه افکار عمومی را شوکه کرد

{{ snackbarText }}
mdi-magnify جست‌وجو
جست‌وجو