جلال بختیاری دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیر گروه گفتار درمانی دانشکده توانبخشی در گفتوگو با خبرنگار ایران آنلاین، اختلال بلع در سالمندان را مشکلی شایع خواند و گفت: روند پیری بر همه ارگانها و بلع تاثیرگذار است؛ بلع اما تنها به مرحله آخر بلع اطلاق نمیشود و در سه مرحله دهانی، حلقی و مروی صورت میگیرد.
وی بلع را عملی عصبی_عضلانی برشمرد و عنوان کرد: 56 عضله روی بلع تاثیر میگذارند، اما در سالمندان روند عملکرد بلع با مشکل مواجه میشود و اغلب سالمندان از این مشکل اطلاعی ندارند و اعلام میکنند اخیرا قادر به مصرف گوشت قرمز، آجیل و ... نیستند؛ پس از ارزیابی مشخص میشود قدرت عضلات جونده فرد سالمند کاهش یافته است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به ورود ماده غذایی به مسیر تنفسی سالمند گفت: از این حالت تحت عنوان آسپیراسیون یاد میشود که علائمی همچون بالارفتن دمای بدن و کم آبی را به همراه دارد و منجر به کاهش وزن، کمآبی بدن و سوء تغذیه میشود.
بختیاری با تاکید براینکه اختلال بلع درسالمندان عوارض روانی و اجتماعی را نیز در پی دارد، اظهار کرد: خوردن و آشامیدن یک فعالیت لذتبخش است و فرد در چنین شرایطی از غذا خوردن اجتناب میکند و در مهمانیها نیز به سبب کند غذاخوردن حضور نمییابد.
وی با بیان اینکه اختلال بلع یا علل ارگانیک دارد یا به سبب دلایل عصب شناختی بروز میکند، خاطرنشان کرد: البته اختلال بلع علل عملکردی نیز دارد که تحت عنوان مسائل روانی نیز آن را در نظر میگیرند و فرد سالمند بی علت و درپی فرایند پیری دچار اختلال بلع میشود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص روش تشخیص اختلال بلع توضیحاتی را ارائه کرد و گفت: اگر سالمند از مشکل آگاهی داشته باشد به متخصص طب سالمندی مراجعه میکند که به متخصص گفتار درمانی که در زمینه بلع تخصص دارد، ارجاع میشود و ارزیابی بالینی و کلینیکال در دستور کار قرار میگیرد و از طریق ویدئو فلوروسکوپی بلع ارزیابی میشود.
انتهای پیام/