شنبه، ۱۴ مهر ۱۴۰۳ آخرین‌ها پرونده‌ها
وب‌سایت روزنامه ایرانوب‌سایت روزنامه ایران
صفحه نخست اقتصاد فرهنگ سیاست جامعه ورزش بین‌الملل استان‌ها چندرسانه‌ای تصاویر یادداشت‌ها mdi-magnify mdi-brightness-{{ $vuetify.theme.current.dark ? '4' : '7' }}
صفحه اصلی mdi-chevron-left جامعه mdi-chevron-left کودکان مجرم محصول وجود خشونت در جامعه بازگشت

«ایران آنلاین» گزارش می‌دهد؛

کودکان مجرم محصول وجود خشونت در جامعه

رفتار مجرمانه در کودکان، موضوعی که عمدتا از نگاه اجتماعی کم اهمیت است، اما از جمله معضلاتی است که کم توجهی به آن آینده کودک و جامعه را با چالش مواجه می‌کند.
دانلود

گروه اجتماعی ایران آنلاین: دنیا خالی از جرم و بزه نیست و این امر ناخوشایند منحصر به گروه یا طیف خاصی از جامعه نمی‌شود، چراکه امکان بروز آن در گروه‌های متعدد اجتماعی اعم از تحصیلکرده، بی‌سواد، شاغل، بیکار، مجرد، متاهل، پیر، جوان، زن و مرد و حتی کودکان به فراخور موقعیت و شرایطی که در آن به سر می‌برند، وجود دارد.

رفتار مجرمانه در کودکان، موضوعی که عمدتا از نگاه اجتماعی کم اهمیت است، اما از جمله معضلاتی است که کم توجهی به آن آینده کودک و جامعه را با چالش و تهدید مواجه می‌کند.

سلمان کونانی، جرم‌شناس و استاد دانشگاه در این باره به خبرنگار اجتماعی ایران آنلاین، می‌گوید: کنوانسیون کودک افراد زیر ۱۰ سال را کودک خوانده است و در ایران نیز سن ورود به بزرگسالی، جدایی از دوران کودکی و ورود به دوره مسئولیت فردی، اجتماعی و کیفری را سن بلوغ شرعی برشمرده‌اند که برای دختران ۹ سال وبرای پسران ۱۵ سال تمام است.

او براین باور است که گاه در یک نقطه از زمان و در یک بازه سنی مشخص با فردی مواجه هستیم که ممکن است قدرت تمییز و تشخیص اولیه را نداشته باشد، از این رو در صورتی که فرد مجرم سنی کمتر از سن بلوغ را دارا باشد، مسئولیت کیفری تمام ندارد و این امر به آن معنا نیست که مسئولیت مطلق نداشته باشد.

این جرم‌شناس ضمن اشاره به تعریف یک نظام تدریجی از سلسله مراتب مسئولیت‌ها درسال ۱۳۹۲، عنوان می‌کند: معنای مجازات و واکنش در قبال کودکان تا حدودی از سال ۱۳۹۲ تغییر کرد؛ به گونه‌ای که حتی فرد ۱۲ سال به بالا نیز دارای مسئولیت است، با این تفاوت که مدتی در کانون اصلاح و تربیت نگهداری می‌شود یا تذکر شفاهی می‌شنود و مورد تذکر و اخطار قرار می‌گیرد.

کونانی تاکید می‌کند: فردی که پایین‌تر از سن بلوغ شرعی باشد، کودکی بوده که فاقد مسئولیت کیفری تام است و فاقد مسئولیت به صورت عام نیست؛ لذا اگر حتی مرتکب وقوع قتل شود، مجازات قصاص در نظر گرفته نمی‌شود و به کانون اصلاح و تربیت ارجاع می‌شود؛ این درحالی است که قانونگذار سن ۱۲ تا ۱۵ را برای پسران سن مسئولیت داشتن نسبی درنظر گرفته است که با مجازات‌های خاص خود مواجه می‌شوند.

او با بیان اینکه باید بررسی شود چه فرآیندی سبب می‌شود تا کودک نسبت به رفتار خود استمرار پیدا کند و رفتار مجرمانه او تشدید شود، می‌گوید: در مقوله علت‌شناسی جنایی و از منظر علم جرم و بزه‌شناسی خردسالان، باید جرایم اطفال از حیطه جرم‌شناسی بزرگسالان خارج شود، با این حال اما هیچ عامل انحصاری دلیلی بر هیچ جرمی به طور قطع به یقین نیست و چیزی به نام علت جرم‌شناختی وجود ندارد. به طور مثال فقر از عوامل موثر در وقوع جرم است و علت مستقیم و منحصر نیست.

این جرم‌شناس اظهار می‌کند: هیچ پدیده و اتفاقی به تنهایی به عنوان علت، تنها عامل گرایش یک خردسال به سمت ارتکاب رفتارهای ناقض قانون و مجرمانه نیست و مجمع‌الجزایری از عوامل سبب می‌شود یک جرم و بزه رخ دهد.

خشونت علیه کودکان، عاملی برای ظهور کودکان مجرم

کونانی با تاکید بر اینکه به منظور شناسایی عوامل موثر در وقوع جرم توسط خردسالان، پیش از هر اقدامی باید نوع جرم مشخص شود، عنوان می‌کند: ارتکاب جرایم خشونت‌آمیز از سوی خردسالان ریشه در آموزش‌های غلط دوره خردسالی یا نظاره‌گری و مشاهده رفتار خشونت‌آمیز از سوی محیط پیرامون دارد.

او کودکانی که از سوی خانواده و جامعه مورد تحقیر قرار گرفته‌اند را مستعد وقوع رفتار خشونت‌آمیز می‌خواند و می‌گوید: در علم بزه‌شناسی چیزی تحت عنوان ژن مجرمانه وجود ندارد و مسائل زیستی و ژنتیکی در بحث جرم‌شناسی جایگاهی ندارد.

این جرم‌شناس معتقد است که یک کودک می‌تواند به سبب دسترسی زودهنگام به ابزارهای متصل به فضای مجازی در معرض پیام‌ها و مضامینی قرار گیرد که بدآموزی مستقیم دارد یا از قهرمان یک فیلم که دست به جنایت می‌زند، الگوبرداری کند و این ذهنیت که «من هم قادرم» در ذهن خردسال ایجاد شود.

به گفته کونانی برخی استعدادهای شخصی، محاسبات غلط فردی و سهل‌انگاری‌های کودکانه که شاخص‌های فردی هستند، ناشی از تربیت نادرست است و در وقوع رفتار خشونت‌آمیز و ناهنجار از سوی کودکان نقش دارد.

او با اشاره به اینکه برخی از کودکان اما نسبت به ناهنجاری‌های زبانی اقدام می‌کنند، اظهار می‌کند: برخی از آن‌ها فحاشی می‌کنند، چراکه آلودگی واژگانی در جامعه سبب می‌شود کودکان از این امر تقلید کنند و جهش نسلی نیز سبب شده فحاشی کلامی برای خردسالان امری عجیب تلقی نشود.

این جرم‌شناس می‌گوید: بسیاری از کودکان در پی تقلید و نمایش قدرت مرتکب جرم می‌شوند و عنصر تقلید و یادگیری را به موازات واقعیت‌های اجتماعی می‌توان از عوامل اثرگذار وقوع جرایم مالی از سوی خردسالان دانست. فقدان توزیع غیرعادلانه فرصت‌های تفریحی و رفاهی در اقلیم و مناطق شهری نیز ممکن است کودک را به سمت جرم سوق دهد. همچنین بسیاری از مجرمان مالی با ذهنیت ۲۴ ساعته مرتکب جرم می‌شوند و به دنبال آن هستند که فقط امروز خود را بگذرانند و امروز را به گونه‌ای سپری کنند که به حداقل امکانات دسترسی داشته باشند.

انتهای پیام/

غزال ساری‌اصلان
mdi-tag کودکان مجرم mdi-tag جرم کودکان mdi-tag آسیب های اجتماعی
mdi-content-copymdi-share-variantاشتراک‌گذاریmdi-printerپرینت خبر
mdi-transit-connection-horizontal بیشتر بخوانید

ربودن دختر ۱۱ساله توسط اراذل و اوباش در تهران

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۳:۳۰

هشدار وقوع سیلاب در تهران

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۲۳:۰۰

انجام ثبت سفارش واردات «۲۸۰۰ تاکسی برقی» بستیون، دانگ‌فنگ و لونا

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۱۴:۵۵

ساعت کار کشیک سال نو پزشکی قانونی استان تهران اعلام شد

mdi-calendar ۲۷ اسفند - ۱۳:۰۱
mdi-comment-outline دیدگاه‌ها {{ submitCommentForm ? 'انصراف' : 'ارسال دیدگاه' }}
۰منتشر شده
۰در انتظار تأیید
۰غیر قابل انتشار
دانلود
mdi-information-outline اطلاعات خبر
mdi-barcode کد خبر
48967
mdi-shape سرویس
جامعه
mdi-calendar تاریخ انتشار
۱۴:۲۹:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
mdi-update آخرین به‌روز رسانی
۱۴:۳۲:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
mdi-comment تعداد دیدگاه
۰
mdi-new-box تازه‌های جامعه آرشیو

ربودن دختر ۱۱ساله توسط اراذل و اوباش در تهران

هشدار وقوع سیلاب در تهران

انجام ثبت سفارش واردات «۲۸۰۰ تاکسی برقی» بستیون، دانگ‌فنگ و لونا

ساعت کار کشیک سال نو پزشکی قانونی استان تهران اعلام شد

۲۲۰ مدرسه و ۲۵ خانه بهداشت در مناطق محروم جنوب ایران ساخته شد

اجرای برنامه تمرکز بر سلامت تا ۲ سالگی کودک از سال آینده

ابلاغ برای ۸۵۰ نفر از پذیرفته‌شدگان آزمون سردفتری صادر شد

سفر به شهر داستان‌های عاشقانه و تاریخی در نوروز

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری مترو تهران رفتنی شد!

ساماندهی معتادان متجاهر اولویت شهرداری تهران نیست

برنامه‌ای برای تغییر طرح ترافیک سال آینده پایتخت نداریم

۷۷ نفر زندانی بدهکار به کمک نیکوکاران آزاد شدند

بخشش محکوم به مرگ در آستانه سال نو

رفتارهای ترافیکی بی‌ملاحظه در ایجاد ترافیک‌های آخر سال

خیز مغول‌ها برای ثبت نوروز

بازگشت رنگ به شهر همزمان با بهار

استفاده از ۲۲۰۰ تیم بازرسی برای نظارت بر مراکز درمانی

آغاز ثبت‌نام نوبت دوم کنکور از ۷ فروردین

نرخ دیه به ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسید

ایمن به مسافرت نوروزی برویم

آماده باش هلال احمر برای بارش شدید باران در برخی استانها

تولید آمار دقیق و به روز در مرکز رصد جمعیت کشور

اهمیت مدیریت حمل و نقل عمومی در روزهای منتهی به سال

نوروز؛ بهترین زمان سفر به پایتخت گردشگری آسیا

۵۰۰۰ نفر در تصادفات نوروز ۵ سال اخیر جان خود را از دست دادند

{{ snackbarText }}
mdi-magnify جست‌وجو
جست‌وجو