به گزارش گروه اقتصادی ایران آنلاین، رئیس کل بانک مرکزی با تشریح آخرین وضعیت رشد اقتصادی کشور، افزایش بسیار خوب منابع ارزی بانک مرکزی در سالجاری، کاهش ۲۲ درصدی نرخ تورم نقطه به نقطه از ابتدای سالجاری تا پایان بهمن ماه و گشایشهای ارزی اخیر تأکید کرد: برنامهریزی بانک مرکزی برای پایان سال آینده دستیابی به نرخ رشد نقدینگی 23 درصد با دامنه مثبت و منفی 2 درصد و همچنین قرار گرفتن نرخ تورم نقطه به نقطه پایان سال 1403 در کانال 20 درصد است.
به گزارش بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در دیدار پایان سال مدیران عامل بانکها تأکید کرد: براساس آمارهای مقدماتی، نرخ رشد اقتصادی کشور طی 9 ماهه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل 4.5 درصد بوده است که با توجه به شرایط فعلی و نرخ رشد کشورهای منطقه در سال 2023 نرخ رشد مطلوبی محسوب میشود.
وی افزود: در دوره مورد بررسی بخش نفت نرخ رشد بالای 16 درصد را تجربه کرده است. در بخش خدمات نیز برخلاف رویه رشد پایین سالهای گذشته، نرخ رشد حدود 4درصد بوده است. رشد بخش کشاورزی در 9 ماهه اخیر معادل 0.7 درصد بوده است. در گروه صنایع و معادن هم نرخ رشد 9 ماهه معادل 3.9 درصد تحقق یافته است.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: مصرف خصوصی طی 9 ماهه سالجاری معادل 4.2 درصد، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص معادل 4.5 درصد و صادرات کالاها و خدمات نیز رشدی معادل 17.9درصد را در 9 ماهه سالجاری تجربه کردند. از سوی دیگر واردات کالا و خدمات نیز تنها 5.3 درصد رشد داشته و موجب شده است تولید ناخالص داخلی با قیمت بازار معادل 5 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یابد که نرخ رشد نسبتاً مطلوبی در سالجاری محسوب میشود.
وضعیت تورم و نقدینگی
فرزین همچنین در ادامه این نشست با اشاره به اقدامات بانک مرکزی برای مهار تورم و نرخ رشد نقدینگی در سالجاری هم گفت: در ابتدای سالجاری کشور با تشدید انتظارات تورمی و افزایش نرخ تورم بخصوص در فروردین ماه مواجه بود که با اجرای برنامهها و اقدامات بانک مرکزی تورم نقطه به نقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در سال 1402 روند کاهشی قابل ملاحظهای به خود گرفت؛ به نحوی که بر اساس محاسبات بانک مرکزی نرخ تورم نقطه به نقطه از ابتدای سالجاری تا پایان بهمن ماه ۲۲ واحد کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: برای پایان سالجاری نیز برآورد میشود نرخ تورم نقطه به نقطه در سطح مناسبی از کانال ۳۰ درصد قرار گیرد که این امر مطابق با هدف از پیش تعیین شده است. رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: هدف نرخ رشد نقدینگی در پایان سالجاری حدود 25 درصد تعیین شده که در دی ماه نیز نرخ رشد نقدینگی معادل 25.4 درصد بوده است.
سیاستها و برنامههای بانک مرکزی در سال آینده
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه این نشست تصریح کرد: برنامهریزی بانک مرکزی دستیابی به نرخ رشد نقدینگی 23 درصد با دامنه مثبت و منفی 2 درصد در پایان سال آینده است. تغییر اندک نرخ رشد هدف سال آینده نسبت به سالجاری به دلیل بهبود رشد اقتصادی و ممانعت از اثرات رکودی کنترل نقدینگی میباشد.
به گفته فرزین، برنامه بانک مرکزی برای نرخ تورم در سال ۱۴۰۳، قرار گرفتن نرخ تورم نقطه به نقطه پایان سال 1403 در کانال 20درصد است که در این صورت هدف بلند مدت در دسترس خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین گفت: در حوزه ارزی یکی از مهمترین سیاستهای بانک مرکزی، آزادسازی منابع موجود در کشورهای خارجی است و امید میرود این مهم با همکاری دستگاههای مختلف در دولت محقق شود و از این منابع برای سرمایهگذاری و رشد اقتصادی کشور استفاده شود.
رئیس کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه هدف این بانک، تأمین تمام منابع مورد نیاز سرمایهگذاری و تجارت کشور است، گفت: در زمینه سرمایهگذاری با آزادسازی منابع و نیز گشایشهایی که در همین دو سه هفته اخیر در برخی کشورها رخ داده و فاینانسهای بسیار خوبی که انجام شده است، انتظار میرود رشد سرمایهگذاری کشور مستقیماً متأثر گردد.
آخرین وضعیت ارزی
رئیس کل بانک مرکزی درباره آخرین وضعیت ارزی کشور گفت: از ابتدای سال تاکنون حدود 78 میلیارد دلار ارز به نرخ حمایتی و غیرحمایتی تخصیص داده شده که از این میزان حدود 67 میلیارد دلار تأمین و پرداخت گردید. این عملکرد در زمینه تأمین ارز مورد نیاز کشور یک رکورد محسوب میشود. وی افزود: منابع ارزی بانک مرکزی رشد بسیار خوبی نسبت به سالهای گذشته تجربه کرده و میزان ارز عرضه شده به بازار نسبت به سالهای 1399، 1400 و 1401 قابل توجه بوده که منجر به رشد تشکیل سرمایه بویژه در ماشینآلات شده است.