گروه سیاسی ایران آنلاین: رزمایش مرکب «کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴» ایران، روسیه و چین، چهارمین رزمایش از این دست بود که به تازگی در دریای عمان و بخشهای وسیعی از اقیانوس هند انجام گرفت. این رزمایش پیامی در لفافه داشت که جهان و خصوصا غرب باید به انجام چنین رزمایشهایی عادت کند!
سال ۲۰۱۹ که رسانهها با تیتر «اولین رزمایش ایران با قدرتهای جهانی پس از انقلاب اسلامی» به استقبال رزمایش مرکب دریایی ایران، روسیه و چین رفتند، برخی از کارشناسان از آن با عنوان کابوس ایالات متحده و جهان غرب یاد کردند. چرا که به باور این کارشناسان، ائتلافی در حال شکل گیری بود که میخواست آمریکا را در منطقه حساس خلیج فارس، عمان و اقیانوس هند به عقب براند.
با نگاهی به ائتلافهای صورت گرفته در منطقه غرب آسیا و خصوصا خاورمیانه میبینیم معمولا این آمریکا بود که با دیگر کشورها، ائتلافهایی را علیه ایران صورت میداد. بهانه این ائتلافها هرچه بود، این طور وانمود میشد که ایران منزوی است و باید صرفا نظاره گر دسته بندیهای سیاسی در منطقه باشد!
در همان سال ۲۰۱۹ و در پی تشدید تحریمها علیه ایران از سوی دولت ترامپ، انگلستان یک نفتکش ایرانی را به بهانه دور زدن تحریمها توقیف کرد. خیلی طول نکشید که تکاوران سپاه نیز روی یکی از کشتیهای انگلستان هلی برن کردند تا هم ابهت پوشالی انگستان را بشکنند و هم پیام روشنی به آمریکا مخابره کنند.
در پی اقداماتی که در صحنه عمل و در پهنه دریاها صورت میگرفت، آمریکا تلاش کرد تا یک ائتلاف دریایی در خلیج فارس علیه کشورمان ایجاد کند. هرچند در آغاز گفته میشد که این ائتلاف با حضور ۴۰ کشور انجام میگیرد، به دلیل عدم استقبال کشورها، به صورت نصفه و نیمه و با حضور انگلستان، کره جنوبی، آمریکا، اسرائیل و حضور ناظر کشورهایی چون استرالیا، صورت پذیرفت.
اما همین ائتلاف نصفه و نیمه نیز سعی داشت تا ژست انزوای ایران را به جهان القا کند. اینطور وانمود میشد که قرار است با ایران در آبهای خیلج فارس و دریای عمان که به لحاظ تاریخی عمق استراتژیکش محسوب میشود، مثل یک بیگانه رفتار شود! هرچند عدم شرکت بسیاری از کشورها در ائتلاف دریایی آمریکا نشان داد که همگان میدانند قدرت فائقه در منطقه کیست، اما تنها چند ماه پس از هیاهوی دریایی یانکیها، اولین رزمایش دریایی مرکب ایران، روسیه و چین آغاز شد.
به این ترتیب سال ۲۰۱۹ سال شگفتیها در دریاها بود. اما این تازه آغاز کار بود و زمان نشان داد که چطور ایران به همراه دو ابرقدرت نظامی جهان که هر دو نیز عضو دائم شورای امنیت هستند، رزمایشهای دیگری را در دستور کار دارند؛ رزمایش مرکب دریایی این سه کشور، به ترتیب در سالهای ۲۰۲۲، ۲۰۲۳ و نهایتا در سال جاری (۲۰۲۴) نیز انجام گرفت و به نظر میرسد صرفا دوران شیوع کرونا وقفهای دو ساله در آن ایجاد کرد.
البته ایران قبل از رزمایش دریایی سال ۲۰۱۹ نیز ائتلافهایی را با هر دو کشور روسیه و چین داشت. به عنوان نمونه همکاری ایران و روسیه در ماجرای سوریه نمونه بارزی از این دست بود. اما برگزاری مرتب رزمایش مشترک دریایی که تا کنون چهار دوره آن برگزار شده است، این پیام را مخابره میکند که این دست از رزمایشها از عمق استراتژیک برخوردار است و جهان باید عادات گذشته در مشاهده ترک تازی آمریکا را به کنار بگذارد و به ظهور ائتلافهای دریایی قدرتمند دیگر خو کند.
دورنمای رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین هرچه باشد، تا اینجای کار توانسته پوچی تبلیغات انزوای ایران را به همگان نشان داده و تکرار آن نیز قدرت فائقه ایران در منطقه را به دیگر بازیگران دیکته کند. اگر فراموش نکرده باشیم، ثمره حملات حوثیها به پالایشگاههای سعودی که با نظاره گری آمریکا همراه بود، بعدها با نزدیکی عربستان به ایران چیده شد! چه بسا میوه استمرار رزمایش دریایی ایران با دو ابرقدرت نظامی نیز حضور جدی دیگر کشورهای مطرح منطقه در آن باشد. چنانچه در رزمایش مرکب امنیت دریایی ۲۰۲۴ نیز نمایندگان کشورهایی چون عمان، پاکستان، آذربایجان، قزاقستان و آفریقای جنوبی حضور داشتند.
انتهای پیام/